Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πακιστάν: Σκότωσε την αδερφή του για λόγους τιμής και αθωώθηκε

Πακιστάν: Σκότωσε την αδερφή του για λόγους τιμής και αθωώθηκε

Ο δολοφόνος όχι μόνο δεν καταδικάστηκε αλλά αθωώθηκε κιόλας με τις «ευλογίες» της μητέρας του και μητέρας του θύματος.

Η δολοφονία συνέβη στο Πακιστάν πριν από 6 χρόνια. Θύμα ήταν η 26χρονη Καντίλ Μπαλόχ (το κανονικό της όνομα ήταν Φαούζα Ασίμ) μια πανέμορφη γυναίκα γνωστή στη χώρα και με το προσωνύμιο «Η Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν».

Θύτης ήταν ο ίδιος της ο αδερφός Μοχαμάντ Γουάσιμ ο οποίος αμέσως είχε βγει και είχε παραδεχτεί την πράξη του και γεμάτος υπερηφάνεια είχε πει πως εκείνος ήταν ο φονιάς της αδελφής του για λόγους τιμής.

Η Φαούζα ήταν ενεργή στα Πακιστανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάντα εμφανιζόταν καλοχτενισμένη, μακιγιαρισμένη σε πόζες που κάποιες από αυτές σκανδάλισαν τον ίδιο της τον αδερφό και την έπνιξε.

«Το έκανα για την απαράδεκτη συμπεριφορά της» είχε πει κατά την απολογία του στον πρώτο βαθμό της δίκης και το δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια. Όμως τα πράγματα στο εφετείο άλλαξαν.

«Απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία» από ένα δικαστήριο της πόλης Μουλτάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Σαρντάρ Μεχμπούμπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

Η δολοφονία της νεαρής γυναίκας προκάλεσε σοκ στο Πακιστάν, όπου εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο από συγγενείς τους, υπό το πρόσχημα ότι κηλίδωσαν την οικογενειακή τιμή.

Σε μια πρόσφατη τροποποίηση της πακιστανικής νομοθεσίας, οι γονείς ενός θύματος εγκλήματος τιμής δεν μπορούν πλέον να συγχωρέσουν τον δολοφόνο της, που είναι συχνά μέλος της οικογένειας, κάτι που μέχρι πρότινος επιτρεπόταν. Όμως, ο αρμόδιος δικαστής της υπόθεσης μπορεί πάντα να επιλέγει να μην διατηρήσει την έννοια της τιμής, μεταξύ των κατηγοριών και στην περίπτωση αυτή ο δολοφόνος μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του.

Σε πρώτη φάση, οι γονείς της Καντίλ Μπαλόχ είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν έδιναν «συγχώρεση» στον γιο τους, προτού εκείνος μετανοήσει.

Ένας δικηγόρος της μητέρας δήλωσε πως έδωσε τη «συναίνεσή της» για τη συγχώρεση του γιου τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σαφντάρ Σαχ.

Ο Μουχάμαντ Ουασίμ αναμένεται να αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες, έχοντας περάσει έξι χρόνια στη φυλακή.

Παντρεύτηκε ανήλικη έναν συγγενή της με το ζόρι

Η Μπαλόχ γεννήθηκε το 1990 στη Ντέρα Γκαζί Χαν της επαρχίας Πουντζάμπ του Πακιστάν. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια, ενώ πριν ακόμη ενηλικιωθεί παντρεύτηκε έναν συγγενή της από την πλευρά της μητέρας της, τον οποίο χώρισε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, κατηγορώντας τον για κακοποίηση. Από τον γάμο της απέκτησε ένα παιδί.

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό της χώρας της το 2013, χάρη σε μια αποτυχημένη οντισιόν για το μουσικό ριάλιτι Pakistan Idol. Ακολούθησαν εμφανίσεις της σε μουσικά βίντεο κλιπ, επιδείξεις μόδας και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ παράλληλα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε την αναγνωρισιμότητά της για να ασκεί κριτική στις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στο Πακιστάν, ενώ τον Ιούνιο του 2016 συνάντησή της με γνωστό μουφτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το ίδιο διάστημα, η ίδια εξέφρασε δημοσίως πως ανησυχούσε για την ασφάλειά της.

Η Μπαλόχ δολοφονήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 από έναν από τους αδελφούς της, στην οικία των γονέων τους, στην πόλη Μουλτάν. Ο θάνατός της προκλήθηκε από στραγγαλισμό. Ο αδελφός της ομολόγησε την πράξη του επικαλούμενος «λόγους τιμής», δηλώνοντας παράλληλα περήφανος, ενώ αναφέρθηκε πως και ο έτερος αδελφός της ήταν παρών στο περιστατικό. Αντιθέτως, οι γονείς της καταδίκασαν τη δολοφονία και ζήτησαν την τιμωρία του γιου τους. Ωστόσο, το 2019 οι γονείς συγχώρησαν δημόσια τους γιους τους, γεγονός που βάσει του πακιστανικού νόμου ενδέχεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση των δραστών.

Η δολοφονία της καταδικάστηκε από διεθνή Μέσα και διάφορες προσωπικότητες, ενώ στο Πακιστάν οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Το 2017 προβλήθηκε από τον πακιστανικό τηλεοπτικό σταθμό Urdu 1, δραματική σειρά αφιερωμένη στη ζωή της Μπαλόχ με πρωταγωνίστρια τη δημοφιλή Πακιστανή ηθοποιό Σαμπά Καμάρ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024