Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τους ψεκασμούς

Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τους ψεκασμούς

Προκρίνεται η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης ζιζανίων όπως, μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα.

Tο διάστημα που διανύουμε συμπίπτει με την έναρξη ψεκασμών ζιζανιοκτόνων στις δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια αλλά και σε άλλες εκτάσεις. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να λαμβάνουν μία σειρά μέτρα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται επιλογή του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου εγκεκριμένου για την καλλιέργεια ή το χώρο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και να τηρούνται προσεκτικά η νομοθεσία και οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.

Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός αν αναμένεται βροχή ή φυσάει και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργείται μεταφερόμενο νέφος, ενώ το ψεκαστικό συγκρότημα, να είναι συντηρημένο και να λειτουργεί με την προβλεπόμενη πίεση.

Αν το ζιζανιοκτόνο που θα επιλεγεί είναι τοξικό για τις μέλισσες, η εφαρμογή του να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος, για την αποφυγή της μελισσοτοξικότητας. Δεν πρέπει να ψεκάζονται ανθισμένα ζιζάνια, αποφυγή ψεκασμού τις ώρες δραστηριότητας των μελισσών.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια ο ψεκασμός των ζιζανίων πρέπει να είναι κατευθυνόμενος αποφεύγοντας επαφή των σταγονιδίων με φύλλωμα, βλαστούς, παραφυάδες και μη επουλωμένες πληγές κλαδέματος.

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από υδάτινους αποδέκτες, να μην επιτρέπεται η βόσκηση των ψεκασμένων ζιζανίων ακόμα και όταν αυτά ξεραθούν.

Επίσης, να τηρούνται οι αποστάσεις και οι απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία από κατοικίες , σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους. Συγκεκριμένα χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και όλων των φυτοφαρμάκων με το εικονίδιο εντός κατοικημένης περιοχής, επιτρέπεται μόνο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων από κατοικίες εντός οικισμού και 10 μέτρα σε αγροτικές περιοχές ή εκτός σχεδίου.

Οι κενές συσκευασίες να ξεπλένονται τρεις φορές και να καταστρέφονται με τρύπημα και όχι με καύση. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται όταν η χρήση γίνεται εκτός αγροτικών περιοχών όσον αφορά την εφαρμογή αλλά και την ενημέρωση των γειτόνων.

Σε κάθε περίπτωση προκρίνεται η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης ζιζανίων όπως, μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα όπου αυτό είναι δυνατό.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024