Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Μιλά για παραβιάσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά

Τουρκία: Μιλά για παραβιάσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά

Δεν σταματά να απειλεί και να προκαλεί η Τουρκία. Έτσι μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τώρα ήταν η σειρά της εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας να πάρει τη σκυτάλη.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες μετά τις απειλές Τσαβούσογλου και τώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού υπουργείο Άμυνας, η ταγματάρχης Πινάρ Καρά επιχειρεί στη γνωστή τακτική της Τουρκίας, να κάνει το άσπρο μαύρο.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία είναι στα τάρταρα και ο πληθωρισμός τρέχει και ο μέσος Τούρκος πολίτης δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμη και τα βασικά, οι Τούρκοι συνεχίζουν το αφήγημα τους για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κ. Καρά λοιπόν, χαρακτηρίσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποστρατικοποιημένα και λέει ότι τα Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν κάνει 229 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο των «αποστρατικοποιημένων» νησιών μέσα σε 40 μέρες.

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, πάντα στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική και τις παράνομες ενέργειες, κατηγορώντας την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες ως απάντηση στην έκκλησή μας για διάλογο. και συνομιλίες» είπε η κ. Καρά.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο των νησιών και μάλιστα σε 40 μέρες έκανε 229 παραβιάσεις και συνέχισε το γνωστό αφήγημα των Τούρκων:

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε μη Στρατιωτικό Καθεστώς. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά αυτά, συνιστούν «ουσιαστική παραβίαση» των εν λόγω συνθηκών. Μεταφέρουμε την παρανομία σε αυτό το θέμα στους συνομιλητές μας σε κάθε είδους πλατφόρμες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Και φυσικά η κ. Καρά δεν παρέλειψε να μιλήσει για το μεγάλο όνειρο των Τούρκων τη «Γαλάζια Πατρίδα» και είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της θα «Προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Γαλάζια Πατρίδα.»

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου και θέτει θέμα κυριαρχίας

Νωρίτερα σήμερα, θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έθεσε εκ νέου η Αγκυρα, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πηγαίνοντας αυτή τη φορά ένα βήμα παρακάτω, καθώς απείλησε ευθέως πως, αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.


Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, καθώς -όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

Σκληρή Απάντηση του ΥΠΕΞ

Στις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για αιτιάσεις εκτός λογικής εκ μέρους της Άγκυρας, τις οποίες η Αθήνα απορρίπτει εν συνόλω.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια, ενώ σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024