Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν - Σολτς: Ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία - Η τύχη του Nord Stream 2 σε περίπτωση επίθεσης

Μπάιντεν – Σολτς: Ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία – Η τύχη του Nord Stream 2 σε περίπτωση επίθεσης

Το μήνυμα ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα απαντήσουν ενωμένες σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλαν από τον Λευκό Οίκο ο Ολαφ Σολτς και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρχει Nord Stream 2.

«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά. Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι», διαβεβαίωσε από τον Λευκό Οίκο ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ

Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (…) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο.

»Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι.

»Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών (φωτογραφία, επάνω, του Reuters/Leah Millis).

Ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου

Ο γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας.

«Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα».

Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος και κατέληξε:

«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Ολα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας».

«Πλήρως αξιόπιστη»

Η Γερμανία «είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη. Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε, για να σχολιάσει από την πλευρά του ο κ. Σολτς ότι για τη Γερμανία η διατλαντική σχέση παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της και κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Ολαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη οι πλούσιες χώρες να συνεργαστούν ώστε να εξασφαλιστούν εμβόλια κατά της COVID-19 και για τις φτωχότερες χώρες.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, επισήμανε ότι «προφανώς μόνο παγκόσμιες λύσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα» και υπογράμμισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ως βιομηχανικές δυνάμεις, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το μέλλον.

Ανέδειξε, τέλος, τη σημασία δημιουργίας ενός «κλαμπ ομοϊδεατών» για την προστασία του κλίματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024