Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν την κατάσχεση του ποσού-ρεκόρ των 3,6 δισ. δολαρίων κλεμμένων bitcoin

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν την κατάσχεση του ποσού-ρεκόρ των 3,6 δισ. δολαρίων κλεμμένων bitcoin

Ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι επιδίωξε να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα bitcoin «μέσα σε ένα λαβύρινθο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων», συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στη Νέα Υόρκη

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν περισσότερα από 94.000 bitcoin που είχαν κλαπεί το 2016 στην πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex και η αξία των οποίων εκτιμάται σήμερα σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό – ρεκόρ για μια δικαστική κατάσχεση.

Ένα ζευγάρι, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι επιδίωξε να «ξεπλύνει» τα κλεμμένα bitcoin «μέσα σε ένα λαβύρινθο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων», συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τον Ίλια Λιχτενστάιν, 34 ετών και τη σύζυγό του, Χέδερ Μόργκαν, 31 ετών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή.

«Αυτές οι συλλήψεις και αυτή η οικονομική κατάσχεση, η σημαντικότερη που έχει ποτέ γίνει από το υπουργείο, δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν καταφύγιο για τους εγκληματίες», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, Λίζα Μονακό.

Τον Αύγουστο του 2016, ένας χάκερ εισέβαλε στα συστήματα της πλατφόρμας Bitfinex και πραγματοποίησε πάνω από 2.000 μη επιτρεπόμενες συναλλαγές, αποσπώντας σχεδόν 120.000 bitcoin, η αξία των οποίων υπολογιζόταν εκείνη την εποχή σε 65 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα ψηφιακά νομίσματα εντοπίστηκαν στη συνέχεια σε ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» που ήλεγχε ο Ίλια Λιχτενστάιν, ο οποίος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συστήνεται ως ένας «επιχειρηματίας στην τεχνολογία και επενδυτής».

Τα επόμενα πέντε χρόνια, 25.000 από αυτά τα bitcoin αφαιρέθηκαν από αυτό το «πορτοφόλι», μέσω ενός «λαβυρίνθου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα» και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά χρυσού ή NFT (non fungible tokens – μη ανταλλάξιμο διακριτικό).

Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι κάλεσαν τα θύματα της αρχικής κλοπής να το δηλώσουν για να τους επιστραφούν όσα έχασαν.

Η έρευνα συνεχίζεται, επισημαίνουν οι αρχές, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δράστη της αρχικής πειρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024