Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το βίντεο της ντροπής: Ο Σπήλιος Λιβανός σιωπά αλλά ο Πέτρος Δούκας συνεχίζει...

Μετά το βίντεο της ντροπής: Ο Σπήλιος Λιβανός σιωπά αλλά ο Πέτρος Δούκας συνεχίζει…

Οι δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 και η αντίδραση του Σπήλιου Λιβανού, προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού

Χωρίς να πείθει κανέναν, ο Πέτρος Δούκας προσπάθησε με… φανφάρες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν της διαγραφής του από μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στα όσα έγιναν και περιορίστηκε στο κείμενο της παραίτησής του.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποφάσισε ο ίδιος την αποπομπή Λιβανού και την διαγραφή του Δούκα έστειλε με αυτή την κίνηση, ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Ο διάλογος της ντροπής

Ειδικότερα, στις 2 Φεβρουαρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, δήλωσε ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού πως το 2007 «είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» και συμπλήρωσε: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Το περιστατικό έφερε στο «φως» η ιστοσελίδα ilialive.gr. Πιο αναλυτικά, στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…».

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος να λέει.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σπάρτης.
Στη συνέχεια, παρεμβαίνει στέλεχος προκειμένου να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό. Εκείνη τη στιγμή, παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός λέγοντας: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία». Ακολούθησε γέλιο…

Η οργή του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άστραψε και βρόντηξε. Τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζήτησε εξηγήσεις. Οι απαντήσεις του κ. Λιβανού όχι μόνο δεν τον ικανοποίησαν αλλά επιτάχυναν την πρωθυπουργική αντίδραση.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου για να προσθέσουν:

«Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».

Οι δηλώσεις Δούκα αφορούσαν το έτος 2007, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι όπου μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εντολή στο πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες» κατέληγε.

Η «εξήγηση» του Λιβανού

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού: «Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

«Καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» η απάντηση Δούκα

Ο Πέτρος Δούκας που δεν επέλεξε όπως θα περίμενε κάποιος την σιωπή μετά τα όσα έγιναν μίλησε για  ένα «καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» που πήρε «απρόσμενη διάσταση».

Στην επίσημη δήλωση του, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο δήμαρχος Σπάρτης αναφέρει: «Ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση! Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου. Του ζητάω συγνώμη!
Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!

Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!
Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς• μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Σέβομαι την απόφαση του Πρωθυπουργού και εύχομαι στη Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο τους, μέσα σε πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες!».

Δείτε την ανάρτησή του

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024