Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Nvidia - Arm: Ναυάγησε το ντιλ της δεκαετίας για τη βιομηχανία υπολογιστών

Nvidia – Arm: Ναυάγησε το ντιλ της δεκαετίας για τη βιομηχανία υπολογιστών

Η σχεδιαζόμενη από την Nvidia εξαγορά της Arm από τη SoftBank ναυάγησε και επίσημα «λόγω συγκεκριμένων ρυθμιστικών προκλήσεων», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Με επίσημη ανακοίνωσή τους Nvidia και SoftBank έκαναν γνωστό ότι η σχεδιαζόμενη εξαγορά από την πρώτη της εταιρείας σχεδιασμού επεξεργαστών Arm κατέρρευσε οριστικά, υπό το βάρος των προκλήσεων που είχαν θέσει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Αρχικά, η συμφωνία εξαγοράς είχε ανακοινωθεί το 2020 και υπολογιζόταν (τότε) ότι η Nvidia – μια εταιρεία που έχει κερδίσει φήμη από την ενασχόλησή της με τον χώρο των καρτών γραφικών – θα πλήρωνε το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές. Πλέον, η SoftBank γνωστοποίησε ότι η Arm θα προετοιμαστεί για μία δημόσια προσφορά εντός του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Σημειώνεται ότι με τη σημερινή αξία των μετοχών της εταιρείας η αξία της εξαγοράς θα ανερχόταν στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Arm είναι ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό γραφείο που αναπτύσσει τεχνολογίες που αποτελούν τον πυρήνα των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, είτε πρόκειται για iPhone της Apple είτε πρόκειται για συσκευές Android που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Qualcomm. Ουσιαστικά, κάθε σημαντικός κατασκευαστής επεξεργαστών για φορητές συσκευές είναι «πελάτης» της Arm.

Η Arm είναι βρετανική φίρμα και από την πρώτη στιγμή η συμφωνία εξαγοράς ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις αφού θεωρείται ένας ουδέτερος προμηθευτής όλων των τεχνολογικών κολοσσών. Ενδεικτικό ότι οι Qualcomm και Microsoft που χρησιμοποιούν τεχνολογίες της Arm αντιτάχθηκαν δημοσίως από την πρώτη στιγμή στη συμφωνία.

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε η αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) κατέθεσε μήνυση ώστε να μπλοκάρει την εξαγορά βασιζόμενη στους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονταν και από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Ο φόβος όλων ήταν ότι η Nvidia με την Arm υπό τον έλεγχό της θα ευνοούσε τα δικά της συμφέροντα έναντι των «πελατών» που δεν θα είχαν εναλλακτική από τις τεχνολογίες της Arm.

Η SoftBank γνωστοποίησε επίσης ότι προκαταβολή ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε δεχθεί όταν συμφωνήθηκε η εξαγορά και η οποία δεν είναι επιστρέψιμη θα καταχωρηθεί σαν κέρδος στο δ’ τρίμηνο του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2022.

Τέλος, το ναυάγιο της εξαγοράς είχε επιπτώσεις και στη διοικητική δομή της Arm, αφού ο CEO Simon Segars αποχώρησε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον Rene Haas.

Ποια είναι η Arm

Η Arm ιδρύθηκε στο Κέιμπριτζ το 1990 σαν μια κοινοπραξία αρκετών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Apple. Από το ξεκίνημά της επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μικροτσίπ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις φορητές συσκευές, σε αντίθεση με τους επεξεργαστές μεγάλης επεξεργαστικής ισχύος αλλά και μεγάλης κατανάλωσης εταιρειών όπως η Intel.

Σημειώνεται ότι η Arm υπήρξε ανεξάρτητη εταιρεία έως και το 2016 όταν η ιαπωνική SoftBank Group την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Τι σημαίνουν τα κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια στον τελικό του Conference League

Τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί στα εισιτήρια του τελικού του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024