Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαλί: Και η Γερμανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της

Μαλί: Και η Γερμανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της

Ως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η παραμονή των γερμανών στρατιωτικών στο Μαλί καθώς οι εντάσεις έχουν οξυνθεί τελευταία, με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας να εκφράζει «μεγάλο σκεπτικισμό» για το εάν η χώρα της θα διατηρήσει τη δύναμη που έχει αναπτύξει σε αυτήν την αφρικανική χώρα του Σαχέλ.

Ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr, του γερμανικού στρατού, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη αποστολή του στο εξωτερικό, αυτή στο Μαλί, στη δυτική Αφρική, γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη από επιχειρησιακή και πολιτική σκοπιά (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Hauke-Christian Dittrich).

«Αφόρητη κατάσταση»

Στο Μπαμακό «έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θεωρούμε δημοκρατικά εκλεγμένη και νόμιμη. Το γεγονός ότι δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές για άλλα πέντε χρόνια αποτελεί αφόρητη κατάσταση για εμάς. Δεν γίνεται να θεωρούμε ομαλή αυτήν την κατάσταση», τόνισε ο στρατηγός Εμπερχαρτ Τσορν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στην επικράτεια της αφρικανικής χώρας είναι ανεπτυγμένοι το τρέχον διάστημα κάπου 1.400 μέλη της Μπούντεσβερ, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUTM) και της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (MINUSMA).

Ομως οι εντάσεις στο Μαλί έχουν οξυνθεί τελευταία, ειδικά ανάμεσα στη στρατιωτική χούντα και την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχη δύναμη, τη Γαλλία. Ο γάλλος πρεσβευτής διώχτηκε από το Μπαμακό, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις της Δανίας είναι αναγκασμένες να αποσυρθούν.

Υπήρχαν ήδη έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Μαλί και τη Δύση εξαιτίας της παρουσίας ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη σε όλη την περιοχή, είπε ο ανώτατος γερμανός αξιωματικός.

«Δύσκολα πολιτικά νερά»

«Αν διευρύνουμε την εστίασή μας, πέρα από το Μαλί, στο Σαχέλ συνολικά, βλέπουμε ακόμη ένα πραξικόπημα, στην Μπουρκίνα Φάσο, και μια απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου. Ολα αυτά δεν διευκολύνουν την κατάσταση από επιχειρησιακή σκοπιά», τόνισε ο στρατηγός Τσορν.

«Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε δύσκολα πολιτικά νερά. Ο Νίγηρας είναι άγκυρα για εμάς στην περιοχή αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε.

Στο Μαλί, η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται συνολικά, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Η εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας προχωρά αλλά «υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί», σημείωσε.

Από τη δική της πλευρά, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας εξέφρασε «μεγάλο σκεπτικισμό» για το εάν η χώρα της θα διατηρήσει τη δύναμη που έχει αναπτύξει στο Μαλί.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι είμαστε καλοδεχούμενοι πλέον», τόνισε η Κριστίνε Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων

Οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι αντιμετωπίζουν περιορισμούς πλέον στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους από πλευράς της χούντας.

Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι κάνει ολοένα πιο δύσκολα τα πράγματα για το Βερολίνο, εξήγησε η κυρία Λάμπρεχτ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής αποστολής της Γερμανίας στο Μαλί ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024