Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο Σταθερότητας

Θα παραστεί ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων συζητούν για την κατάσταση στην ευρωζώνη με τον Ιρλανδό υπουργό οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Στο επίκεντρο της ακρόασης αναμένεται να συζητηθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ΕΕ, η μεταρρύθμιση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο πληθωρισμός και η πρόοδος των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,  είχε δηλώσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν προβλέπει, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες», σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις της στο δίκτυο France Inter της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης.

Τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν, τα κείμενα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη μέλη.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ – Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες»

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Ουκρανία

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας του ευρωκοινοβουλίου μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να αξιολογήσουν την τρέχουσα κρίση. Η διερευνητική αποστολή θα τους επιτρέψει να αξιολογήσουν την κατάσταση επί τόπου και να καταδείξουν την αντίθεση του Κοινοβουλίου σε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης της κρίσης εκ μέρους της Ρωσίας, κατόπιν της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Αφγανές γυναίκες

Την Τρίτη και την Τετάρτη το Κοινοβούλιο φιλοξενεί στις Βρυξέλλες τις “Ημέρες των Αφγανών Γυναικών”. Στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου θα συμμετάσχουν ευρωβουλευτές, επιφανείς Αφγανές γυναίκες που προτάθηκαν ως φιναλίστ του Βραβείου Ζαχάρωφ το 2021, εκπρόσωποι της Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών καθώς και εκπρόσωποι άλλων διεθνών οργανισμών για να ρίξουν φως στην εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Europol και προστασία δεδομένων

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) πρόσφατα έδωσε εντολή στην Europol να διαγράψει μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: δεδομένα που η ευρωπαϊκή υπηρεσία διατηρούσε παρότι δεν σχετίζονταν με εγκληματικές δραστηριότητες. Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών συζητούν το εν λόγω ζήτημα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024