Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πέντε φορές πάνω η δημόσια χρηματοδότηση σε κέντρα κατά των αμβλώσεων

ΗΠΑ: Πέντε φορές πάνω η δημόσια χρηματοδότηση σε κέντρα κατά των αμβλώσεων

Τα κέντρα αυτά βρίσκονται κυρίως σε Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και συμβουλεύουν τις πελάτισσές τους, προσπαθώντας να τις πείσουν να μην προχωρήσουν σε άμβλωση

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πενταπλασιάσει τα ποσά με τα οποία οι Πολιτείες χρηματοδοτούν κέντρα κατά των αμβλώσεων, τα οποία συνδέονται με θρησκευτικές οργανώσεις και, μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν έχουν καν άδεια να παρέχουν ιατρικές συμβουλές.

Τα κέντρα αυτά, κυρίως σε Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, τα οποία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, συμβουλεύουν τις πελάτισσές τους, προσπαθώντας να τις πείσουν να μην προχωρήσουν σε άμβλωση. Η χρηματοδότησή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες Πολιτείες εγκρίνουν σκληρούς νόμους κατά των αμβλώσεων, ακόμη και αν οι εγκυμοσύνες είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Associated Press, τα χρήματα που λαμβάνουν αυτά τα κέντρα από 12 διαφορετικές Πολιτείες έχουν φτάσει στο τρέχον οικονομικό έτος σε ποσά που αγγίζουν τα 89 εκατ. δολάρια, όταν πριν από μια δεκαετία το ποσό αυτό, από 8 Πολιτείες συνολικά, έφτανε τα 17 εκατ. δολάρια.

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πόσες γυναίκες πείστηκαν να μη διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, καθώς οι πολιτειακές αρχές το μόνο που ζητούν από τα κέντρα αυτά είναι στοιχεία για τον αριθμό των πελατών τους. Και παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των αμβλώσεων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί τυχόν σύνδεση του γεγονότος αυτού με τα κέντρα εγκυμοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ δύσκολο να διακριβωθεί πόσα από αυτά τα κέντρα χρηματοδοτούνται με χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, γιατί κάθε Πολιτεία έχει διαφορετικό σύστημα χρηματοδότησης μη δημόσιων οργανώσεων.

Σύμφωνα με την Τζούλι φον Χέφεν, Δημοκρατική βουλευτή της Βόρειας Καρολίνας, όλα αυτά συνιστούν «κακοδιοίκηση. Υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουμε πού πάνε τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν έχουμε ιδέα. Αυτές οι κλινικές δεν παρέχουν ιατρική φροντίδα. Παριστάνουν ότι το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει».

Τα κέντρα αυτά κατηγορούνται επίσης για παραπληροφόρηση των πελατισσών τους, σχετικά με την αντισύλληψη και τις αμβλώσεις, διακινώντας θεωρίες ότι έπειτα από άμβλωση οι γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή καρκίνο του μαστού.

Όπως εξηγεί η Άντρια Σβάρτεντρούμπερ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, έχει διαπιστωθεί ότι οι «κλινικές εγκυμοσύνης» προσφέρουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους από τις αμβλώσεις «και δεν ενημερώνουν ότι τα πραγματικά στοιχεία αποδεικνύουν πως μία άμβλωση είναι αρκετά ασφαλής επέμβαση».

«Ισχυρίζονται ότι η άμβλωση προκαλεί καρκίνο του μαστού, ενώ έχουν εφεύρει ένα ανύπαρκτο ψυχιατρικό σύνδρομο που εμφανίζεται μετά τις αμβλώσεις», προσθέτει.

Τα κέντρα εγκυμοσύνης μάλιστα συνήθως εγκαθίστανται σε κλινικές αμβλώσεων και προσπαθούν να προσελκύσουν γυναίκες, ώστε να τις αποτρέψουν να προχωρήσουν σε επέμβαση διακοπής κύησης. Οι υποστηρικτές τους ελπίζουν ότι τα κέντρα αυτά θα πολλαπλασιαστούν, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εγκρίνει τη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων.

Στο Τέξας, όπου απαγορεύεται η άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης – οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν καν να γνωρίζουν ότι κυοφορούν στην 6η εβδομάδα – από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τοπικοί βουλευτές ενέκριναν ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο για αυτές τις κλινικές, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024