Ο αντ’ αυτού ή αλλιώς εθνικός κοριός Λαλάει και το παίζει αδικημένος και στοχοποιημένος. Ο χαχανούλης δεν θα τον ρωτήσει αλλά το in, όσες Slapp αγωγές και αν του ρίξει, το Κράτος Δικαίου θα στηρίξει
Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τη νεαρή φάλαινα – ζιφιό που εκβράστηκε χθες σε αβαθή νερά της παραλίας του Αλίμου.
Η ραμφοφάλαινα που συγκίνησε άπαντες με την περιπέτειά της μεταφέρθηκε χθες τα ανοιχτά για να φανεί αν θα καταφέρει να επιζήσει.
Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.
Αυτό αποφασίστηκε καθώς ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.
Κτηνίατρος «Αρίων»: Εθεάθη στη Σαλαμίνα, ίσως τα καταφέρει
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», είπε ότι η νεαρή φάλαινα εθεάθη το πρωί του Σαββάτου στη Σαλαμίνα.
Πρόσθεσε, ότι η φάλαινα δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει.
Τόνισε, πάντως, ότι η φάλαινα έχει βγει προς τα έξω και έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές, ομάδες διάσωσης και το Λιμενικό και παρακολουθούν τις κινήσεις της.
Η φάλαινα μετά από ολονύχτια επιχείρηση για να σωθεί οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει.
Η επιχείρηση διάσωσης έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.
Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.
Τι είχε πει στο in καθηγήτρια ωκεανογραφίας
Πάντως το γεγονός πως μπορεί και να τα καταφέρει το νεαρό θηλαστικό είναι η ευχάριστη είδηση της ημέρας, καθώς όπως είχε πει στο in η καθηγήτρια ωκεανογραφίας, Περσεφόνη Μεγαλογώνου, δύσκολα ανακάμπτουν ζώα μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό.
Η καθηγήτρια ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα στο ζώο γιατί πρόκειται για ένα θηλαστικό που κανονικά ζει στην ανοιχτή θάλασσα, καταδύεται σε βαθιά νερά και ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει.
Η καθηγήτρια τόνισε πως ο λόγος τραυματισμού του Ζιφιού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ωστόσο συνήθως αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να τραυματιστούν από αλιευτικές δραστηριότητες.
«Υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως ναυτικά γυμνάσια, αλλά και ενέργειες για εύρεση υδρογονανθράκων που μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό αυτών των ζώων», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να υπάρχει μία επιτήρηση ώστε να μην ξεβραστεί το θηλαστικό στην ακτή. Επίσης πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει κάποια οριοθέτηση στο σημείο», ανέφερε η ίδια.
Πάντως η εκτίμηση της κα. Μεγαλοφώνου είναι πως δύσκολα ένα τέτοιο ζώο ανακάμπτει μετά από κάποιον τραυματισμό και όταν βρίσκεται τόσο κοντά στην ακτή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου