Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνείται τη μεταμόσχευση σε ανεμβολίαστο

ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνείται τη μεταμόσχευση σε ανεμβολίαστο

Η πανδημία του κοροναϊού δεν σταματά να προκαλεί ηθικά διλήμματα στους επαγγελματίες υγείας

Ο Ντιτζέι Φέργκιουσον, ένας 31χρονος άνδρας, έχει επείγουσα ανάγκη για μεταμόσχευση καρδιάς. Όμως το νοσοκομείο Brigham and Women’s στην Ουάσινγκτον τον αφαίρεσε από τη σχετική λίστα, καταγγέλλει ο πατέρας του, Ντέιβιντ.

Όπως δήλωσε στο BBC, το εμβόλιο του κοροναϊού πηγαίνει κόντρα «στις βασικές αρχές» του γιου του που «δεν πιστεύει σε αυτό».

Τι απαντά το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο υποστηρίζει ότι ακολουθεί τα σχετικά πρωτόκολλα.

Σε δήλωσή του προς το BBC, το νοσοκομείο αναφέρει: «Δεδομένης της έλλειψης αναγκαίων οργάνων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ασθενής που θα λάβει μόσχευμα θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου σχολίασε επίσης ότι το σχετικό πρωτόκολλο απαιτεί «εμβολιασμό κατά της Covid-19 και συγκεκριμένο τρόπο ζωής από τους υποψηφίους για μόσχευμα, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η μέγιστη πιθανότητα θετικής έκβασης του χειρουργείου, όσο και η βελτίωση των πιθανοτήτων που έχει α επιβιώσει μετά τη μεταμόσχευση, δεδομένης της δραστικής καταστολής του ανοσοποιητικού του».

Μεγάλες λίστες αναμονής

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση του νοσοκομείου υπονοεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες αιτίες που καθιστούν τον ασθενή ακατάλληλο για μεταμόσχευση, όμως αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επικαλούμενο το ιατρικό απόρρητο.

Το νοσοκομείο επεσήμανε επίσης ότι η πλειοψηφία των 100.000 ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μοσχεύματα δεν πρόκειται να υποβληθούν στο σωτήριο χειρουργείο εντός των ερχόμενων πέντε ετών, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων.

Γιατί αρνείται τον εμβολιασμό

Ο Φέργκιουσον νοσηλεύεται από τις 26 Νοεμβρίου του 2021, ενώ υποφέρει από κληρονομικό καρδιακό νόσημα που κάνει τους πνεύμονές του να γεμίζουν με αίμα και υγρά, σύμφωνα με σελίδα που έχει δημιουργήσει για να συγκεντρώσει χρήματα για την αναγκαία επέμβαση.

Ο υπεύθυνος του εράνου δήλωσε στο BBC ότι ο Φέργκιουσον φοβάται ότι θα υποστεί καρδιακή φλεγμονή, μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου, η οποία όμως, όπως τονίζει το CDC, είναι σπάνια και προσωρινή και η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τον ίδιο εξαιτίας των υποκείμενων προβλημάτων υγείας του.

Το CDC ενθαρρύνει τους λήπτες οργάνων, αλλά και τον στενό κύκλο τους, να προχωρήσουν σε πλήρη εμβολιασμό και αναμνηστικές δόσεις.

«Τα όργανα είναι ελάχιστα»

Ο Δρ. Άρθουρ Κάπλαν, επικεφαλής ιατρικής ηθικής στη Σχολή Ιατρικής Grossman του NYU, δήλωσε στο CBS ότι μετά από οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνων το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ουσιαστικά καταρρέει, με αποτέλεσμα ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα να είναι ικανό να επιφέρει τον θάνατο.

«Τα όργανα είναι ελάχιστα. Δεν πρόκειται να τα μοιράσουμε σε άτομα που έχουν ελάχιστες ποσότητες να επιβιώσουν τη στιγμή που άλλοι, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά το χειρουργείο» τόνισε.

«Δικό του το σώμα, δική του και η επιλογή»

Ο Φέργκιουσον, που πρόκειται να γίνει σύντομα πατέρας για τρίτη φορά, εξακολουθεί να νοσηλεύεται, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Όπως λένε, είναι υπερβολικά αδύναμος ακόμη και για να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, ενώ «ο χρόνος του τελειώνει».

«Το αγόρι μου παλεύει με πολύ θάρρος και έχει ακεραιότητα και αρχές στις οποίες πιστεύει πραγματικά, πράγμα που με κάνει να τον σέβομαι ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πατέρας του στο BBC.

«Δικό του το σώμα, δική του και η επιλογή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ανεμβολίαστος Αμερικανός αντιμετωπίζει εμπόδια στην περίθαλψή του τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις αρχές του μήνα, μια γυναίκα από τη Μινεσότα υπέβαλε μήνυση σε τοπικό νοσοκομείο, όταν οι γιατροί της επιχείρησαν να αποσωληνώσουν τον σύζυγό της μετά από δύο μήνες.

Λίγο περισσότεροι από το 63% των Αμερικανών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ μόνο το 40% έχει κάνει και αναμνηστική δόση.

Πηγή: BBC

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024