Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός επιβίωσης: Ετσι θα κερδίσει τη… μηχανή του τένις ο Τσιτσιπάς (vids)

Οδηγός επιβίωσης: Ετσι θα κερδίσει τη… μηχανή του τένις ο Τσιτσιπάς (vids)

Τσιτσιπάς VS Μεντβέντεφ για μια θέση στον τελικό. Ο Ελληνας τενίστας απέναντι σε μια… μηχανή του τένις. Το «θαύμα» του Παρισιού και ο τρόπος που θα καταφέρει ο Στέφανος να κερδίσει έναν τενίστα που μοιάζει περισσότερο με κομπιούτερ παρά με άνθρωπο!

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ με μια επική ανατροπή απέκλεισε με 3-2 σετ τον Καναδό Φέλιξ Οζέ Αλιασίμ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, σφραγίζοντας παράλληλα το ραντεβού με τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Ρώσος παρότι βρέθηκε πίσω με 2-0 σετ δεν τα παράτησε όπως θα έκαναν πολλοί τενίστες στη θέση του. Παρέμεινε ψύχραιμος, πήρε το τρίτο σετ στο τάι μπρέικ και άρχισε την αντεπίθεσή του, την οποία ολοκλήρωσε στο πέμπτο σετ, πανηγυρίζοντας μια σπουδαία νίκη.

Μια πολύ μεγάλη μάχη, την οποία κατάφερε να κερδίσει ο Ρώσος, παρότι είχε απέναντί του έναν τενίστα που έπαιζε… εξωπραγματικά στα πρώτα δύο σετ. Η κούραση από τα προηγούμενα ματς, αλλά και το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό ο Καναδός και στα επόμενα σετ, έδωσε την ευκαιρία στον Ντανίλ να φτάσει σε μια επική ανατροπή, δείγμα της κλάσης του και της εμπειρίας του πλέον από μεγάλες διοργανώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες ο Ρώσος κατέκτησε το US Open, ενώ πέρσι είχε φτάσει στον μεγάλο τελικό του Αυστραλιανού Οπεν.

Ο Μεντβέντεφ κατάφερε, έστω και αν αγχώθηκε απέναντι στον μαχητικό Καναδό, να πάρει τη νίκη και να σφραγίσει το ραντεβού με τον Στέφανο Τσιτσιπά, που νωρίτερα έκανε.. πλάκα απέναντι στον Γιάνικ Σίνερ, αποκλείοντας τον Ιταλό με 3-0. Το καλύτερο παιχνίδι του Ελληνα τενίστα στη φετινή διοργάνωση, με την εμφάνισή του να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη μάχη με τον Ντανίλ.

Το 6-2 και η μάχη ένα χρόνο πριν

Ένας τενίστας, που παραδοσιακά δυσκολεύει πολύ τον συμπατριώτη μας. Οι δύο τους έχουν παίξει οκτώ φορές στο παρελθόν, με τον Ρώσο να κερδίζει τα 6 από τα 8 ματς. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που κοντράρονται στο Αυστραλιανό Οπεν, καθώς είχαν βρεθεί αντιμέτωποι και πέρσι στην ίδια ακριβώς φάση, με τον Ντανίλ να παίρνει τη νίκη με 3-0 σετ και μαζί την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Εκεί όπου ηττήθηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Σε σκληρή επιφάνεια έχουν παίξει 4 φορές, συμπεριλαμβανομένου και του περσινού παιχνιδιού στην Μελβούρνη και σε όλα έχει κερδίσει ο Ρώσος. Το 2018 στο Μαϊάμι με 2-1, την ίδια χρονιά στο US Open με 3-1, το 2019 στη Σανγκάη με 2-1 και πέρσι στην Αυστραλία με 3-0. Ο Ντανίλ είχε κερδίσει τον Στέφανο επίσης το 2018 στη Βασιλεία με 2-1 και το 2019 στο Μόντε Κάρλο με 2-1.

Το έπος του Ρολάν Γκαρός

Ο Στέφανος μπορεί να έχει κερδίσει δύο φορές τον Ρώσο, αλλά και οι δύο νίκες του συνδυάστηκαν με σπουδαίες επιτυχίες για τον Ελληνα τενίστα. Το 2019 στα ATP Finals και πέρσι στο Ρολάν Γκαρός.

Το 2019 ο Τσιτσιπάς κέρδισε για πρώτη φορά τον Ντανίλ μετά από 6 σερί ήττες και στη συνέχεια κατέκτησε τα ATP Finals. Μια νίκη που του έδωσε ώθηση και τον βοήθησε πάρα πολύ ψυχολογικά, με τον συμπατριώτη μας να κατακτά τον μεγαλύτερο – μέχρι τώρα – τίτλο στην καριέρα του.

Πέρσι, ο Στέφανος αντιμετώπισε τον Μεντβέντεφ στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός. Οι δύο τενίστες μπήκαν στο κορτ με τον Ρώσο να είναι φαβορί για τη νίκη. Όμως, στο κορτ ο Τσιτσιπάς ήταν εντυπωσιακός και με μια σπουδαία εμφάνιση κέρδισε εύκολα τον αντίπαλό του με 3-0 σετ.

Το… κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον δρόμο για τα ημιτελικά απέκλεισε κατά σειρά τους Ιμερ (3-0), Μπαέζ (3-1), Περ (3-1), Φριτζ (3-2) και Σίνερ (3-0). Ο Ρώσος από την άλλη για να φτάσει στα ημιτελικά έβγαλε νοκ άουτ τους Λάκσονεν (3-0), Κύργιο (3-1), Φαν Ντε Ζάντχουσλπ (3-0), Κρεσί (3-1) και Αλιασίμ (3-2).

Οι δύο τενίστες επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά. Από την κλήρωση όλοι έβλεπαν και περίμεναν τη μάχη του Στέφανου με τον Ντανίλ στους «4» του Αυστραλιανού Οπεν. Εδώ πλέον θα κριθούν όλα και θα βγει ο ένας από τους δύο φιναλίστ της φετινής διοργάνωσης. Μια διοργάνωση από την οποία λείπει ο Νόβακ Τζόκοβιτς και αυτό δίνει περισσότερες πιθανότητες στους διεκδικητές του τίτλου, παρότι βρίσκεται ακόμα στο… κόλπο ο Ράφαελ Ναδάλ. Μπορεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς να επαναλάβει το… θαύμα του Παρισιού;

Μια… μηχανή του τένις

Ο Ρώσος είναι πραγματικά μια μηχανή του τένις. Όταν τον αντιμετωπίζεις είναι σαν παίζεις κόντρα σε μια μηχανή, που τρέχει ασταμάτητα και γυρίζει όλες τις μπάλες. Κάνει πολύ λίγα λάθη και αυτό είναι κάτι που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στους αντιπάλους του.

Εχει πάρα πολύ δυνατό σερβίς, πάρα πολύ δυνατά χτυπήματα, ειδικά με το forehand, είναι απίστευτα σταθερός με το backhand και για να τον κερδίσει κάποιος θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ τυχερός. Να μην βρεθεί σε καλή μέρα ο Ντανίλ και ο ίδιος να είναι… αλάνθαστος, βγάζοντας εξωπραγματικά χτυπήματα.

Όπως έκανε ο Αλιασίμ στα πρώτα δύο σετ στο σημερινό παιχνίδι. Μόνο έτσι μπορείς να κερδίσεις σε σκληρή επιφάνεια τον Μεντβέντεφ. Στο χώμα είναι άλλη ιστορία. Ο Ρώσος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στα clay court, καθώς τα δυνατά σερβίς και τα χτυπήματα με το forehand δίνουν στην μπάλα λιγότερη ταχύτητα και αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε πέρσι ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Σε σκληρή επιφάνεια νίκη επί του Ντανίλ σημαίνει αυτόματα έναν… άθλο για όποιον τα καταφέρει. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Στέφανος, που έχει χάσει και τις τέσσερις φορές που αναμετρήθηκαν στο παρελθόν σε hard court. Υπάρχει τρόπος να τον κερδίσει; Τι πρέπει να κάνει ο Τσιτσιπάς για να τον αποκλείσει και να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν;

Ετσι θα τον κερδίσει ο Στέφανος

Ναι υπάρχει τρόπος. Πρώτα από όλα στο σερβίς να στοχεύεις το σώμα του. Αυτό του δημιουργεί πολλά προβλήματα στις επιστροφές. Οι χαμηλές μπαλιές επίσης, τον αναγκάζουν να σκύβει πολύ και αυτό φέρνει αβίαστα λάθη και εύκολους πόντους, αφού ο Ρώσος είναι 1.98 μ. και όπως είναι απόλυτα λογικό δεν του είναι εύκολο να σκύβει σε κάθε πόντο. Τα dropshot. Ο Ντανίλ είναι ένας τενίστας που παίζει πολύ από τη baseline και δύσκολα ανεβαίνει στο φιλέ. Mix and match στα χτυπήματα μπορούν να βγάλουν τον Ρώσο από την comfort zone του και να τον εκνευρίσουν.

Ο Ντανίλ χάνει σχεδόν τις 9/10 μπάλες, όταν ο αντίπαλός του κάνει επιτυχημένο dropshot. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Στέφανος. Τα πολλά slice. Ο Μεντβέντεφ χτυπάει την μπάλα φλατ, με δύναμη και λιγότερο με τεχνική. Τα πολλά slice κρατούν χαμηλά την μπάλα, αλλάζουν τον ρυθμό του πόντου και δημιουργούν προβλήματα στον Ρώσο.

Ο Τσιτσιπάς έχει καλό slice και αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει πολύ απέναντι στον Ντανίλ. Οι γωνίες χτυπημάτων. Ο Στέφανος θα πρέπει να τον τρέξει. Εάν τον αφήνει στο ίδιο σημείο, δεν θα περάσει καλά. Εχει απίστευτα δυνατά χτυπήματα ο Ρώσος και θα είναι σαν παίζει απέναντι σε τοίχο. Το άνοιγμα του γηπέδου είναι ένα από τα κλειδιά για τη νίκη.

Εν κατακλείδι: Το απρόβλεπτο. Μόνο αυτό μπορεί να κερδίσει τον Ντανίλ. Ο Ρώσος είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες της σύγχρονης ιστορίας του τένις. Όχι γιατί έχει την τεχνική του Νάδαλ ή του Φέντερερ ή του Τζόκοβιτς. Αλλά επειδή κάνει τα λάθη με το σταγονόμετρο. Περιμένει να βρει το τρωτό σημείο του αντιπάλου του και το «χτυπάει».

Διαβάζει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι. Είναι μια μηχανή. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στο Νο.2 του κόσμου. Σύντομα οι ειδικοί τον βλέπουν ακόμα και στο Νο.1. Ο Στέφανος θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλιασίμ και να δει τον τρόπο που αγωνίστηκε στα πρώτα δύο σετ.

Η τεχνική του είναι καλύτερη από του Καναδού. Αν ακολουθήσει τα βήματα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να φανεί ανταγωνιστικός και να πάρει τη νίκη…

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024