Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους ζητάει το ΠΑΜΕ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους ζητάει το ΠΑΜΕ

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων ζητάει το ΠΑΜΕ τονίζοντας με αφορμή την κακοκαιρία Ελπίδα ότι είναι αυξημένος κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα, ιδίως για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίδα» απαιτεί το ΠΑΜΕ ζητώντας ειδικότερα την απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μπροστά στην κακοκαιρία και το χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και εργασιακούς χώρους αντιμετωπίζουν πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες, όπως: υποθερμία με συνεπακόλουθες διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο μυοκάρδιο και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμούς από ολισθήσεις, αυξημένο κίνδυνο και για άλλα εργατικά ατυχήματα. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

»Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία – ασφάλεια των εργαζόμενων, με εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα. Εξαιτίας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ που συνεχίζεται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, αυτή της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους, για να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ή να τα λαμβάνουν κατά το δοκούν, πάντα με το βασικό τους κριτήριο που είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

»Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια, που έχουν προκαλέσει τα «σύγχρονα» επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά!

»Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, δε γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

»Την τραγική εικόνα των κυβερνητικών ευθυνών συμπληρώνει η κατάσταση στα σχολεία με τις άθλιες κτιριακές υποδομές, τις ελλιπείς  εγκαταστάσεις θέρμανσης και τα ακατάλληλα πρωτόκολλα «των ανοιχτών θυρών και παραθύρων» για τον covid, όπου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να κλείνουν τα σχολεία και να επιβάλουν τηλεκπαίδευση, ενισχύοντας την απίστευτο μπάχαλο που επικρατεί στην εκπαίδευση.

»Κανένας εργαζόμενος και κανένα σωματείο δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Μπροστά και στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, τα σωματεία να οργανώσουν την παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρεμβαίνουν για κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

»Απαιτούμε:

»Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στις ταχυμεταφορές και στα ντελίβερι, στην οικοδομή, των εργατών γης κ.α.

»Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

»Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.

»Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.

»Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.

»Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους.

»Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

»Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

»Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα Σωματεία τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024