Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γουργουλιάνης - Πώς επιτεύχθηκε η ανοσία στη Δεσκάτη Γρεβενών, τι είπε για την ήπια νόσηση από κοροναϊό

Γουργουλιάνης – Πώς επιτεύχθηκε η ανοσία στη Δεσκάτη Γρεβενών, τι είπε για την ήπια νόσηση από κοροναϊό

Ο καθηγητής Πενυμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε για την πορεία της πανδημίας και παρουσίασε την έρευνα για τη Δεσκάτη Γρεβενών.

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σχετικά με τη Δεσκάτη Γρεβενών, την περιοχή που -ίσως- είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη διασπορά κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής μίλησε στην ΕΡΤ για τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Δεσκάτη, περιοχή που ένα χρόνο πριν είχε βρεθεί στο «κόκκινο», καταγράφοντας πολλά κρούσματα κοροναϊού και θανάτους.

Στόχος της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν να δουν οι επιστήμονες το αποτύπωμα που άφησε τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο η πανδημία στην συγκεκριμένη περιοχή και το πώς επέδρασε η ανοσία της αγέλης που δημιουργήθηκε στην κοινότητα, στη σημερινή κατάσταση με τα λίγα κρούσματα στην περιοχή.

«Αρρώστησαν πολλοί άνθρωποι, νοσηλεύτηκαν και δυστυχώς χάθηκαν. Είδαμε την ανοσία που είχε σημειωθεί. Μετά από εννέα μήνες και αφού είχαν προστεθεί τα εμβόλια ξαναπήγαμε στην κοινότητα», εξιστόρησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Από τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν δύο συμπεράσματα: πρώτον ότι ένα κύμα που έχει μεγάλη ένταση τελειώνει εξίσου γρήγορα και δεύτερον αυτοί που νόσησαν ήπια αποκτούν μικρότερη ανοσία σε σχέση με αυτούς που νόσησαν βαριά.

«Βλέπει» εκτόνωση

Όπως υποστήριξε o καθηγητής Πνευμονολογίας, «είμαστε στις τελευταίες στροφές της πανδημίας λόγω της ανοσίας που επιτυγχάνεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον πληθυσμό».

«Είμαστε στην εποχή που τελειώνει η Δέλτα και η Όμικρον είναι σε εκτόνωση. Έχουμε ανοσία που έχει αποκτηθεί με τον ένα ή άλλον τρόπο. Σύντομα θα έχουμε καλοκαιρία. Έχουμε μπει σε μία από τις τελευταίες στροφές της πανδημίας. Τα σχολεία είναι ανοιχτά και στα νοσοκομεία έρχονται ασθενείς και με άλλα νοσήματα. Αυτό μου μυρίζει την έναρξη της ενδημικής φάσης της νόσου» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Γουργουλιάνης.

Η σημασία των mRNA εμβολίων

«Τα mRNA εμβόλια προσφέρουν σημαντική ανοσία, σαν να έχεις αρρωστήσει βαριά. Ο καθένας δεν πρέπει να το παίξει στην τύχη και θα πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σχολιάζοντας τα επιστημονικά ευρήματα από την παρακολούθηση του πληθυσμού στη Δεσκάτη ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2021 το 80% του πληθυσμού είχε ανοσοποιηθεί έναντι του κοροναϊού:

«Η ανοσοποίηση που επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο έσωσε τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτή η γνώση είναι σημαντική για να δει κανείς πως χτυπάει το πανδημικό κύμα».

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν πέρυσι οι κάτοικοι της περιοχής τον Νοέμβριο μίλησε στην ΕΡΤ και ο Δημήτρης Κορδίλας, δήμαρχος της Δεσκάτης, λέγοντας ότι η αίσθηση ήταν ότι νοσεί όλη η πόλη.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024