Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τα παιδιά και οι έφηβοι στο «στόχαστρο» της Όμικρον - Οι ειδικοί προειδοποιούν και συνιστούν εμβολιασμό

Κοροναϊός – Τα παιδιά και οι έφηβοι στο «στόχαστρο» της Όμικρον – Οι ειδικοί προειδοποιούν και συνιστούν εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο και για τα παιδιά

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός βρέφους 52 ημερών από κοροναϊό, στην Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε γνωστό, το κοριτσάκι που νοσούσε με τον ιό, νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως, η υγεία του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στη μονάδα νεογνών.

Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Για το θέμα, μάλιστα, ρωτήθηκε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε ότι το παιδί προερχόταν, ως φαίνεται, από «περιβάλλον ανεμβολίαστο».

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα παιδί 13 ετών, νοσηλεύεται με κοροναϊό στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Η Βάνα Παπαευαγγέλου, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως το παιδί δεν παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια ή μυοκαρδίτιδα, ενώ χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί.

Τζανάκης: Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι έφηβοι

Με αφορμή την τραγική είδηση για το θάνατο του νεογνού, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iEidiseis, ανέφερε πως τα περιστατικά σοβαρής νόσου σε βρέφη είναι ελάχιστα, ωστόσο, όχι μηδαμινά.

Παράλληλα, έκρουσε «καμπανάκι» για τους εφήβους καθώς, όπως υποστήριξε, εκείνοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Δυστυχώς, έχουν φύγει κάποια από τα μωράκια που νοσούν, ωστόσο οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Συνήθως, το μεγάλο πρόβλημα αφορά στους εφήβους. Τα μωρά παιδιά δεν αρρωσταίνουν συχνά, αν και έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα, όμως οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι πιθανότερο να συμβούν στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά», εξήγησε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς των εφήβων, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο.

Όσον αφορά τα βρέφη, το ίδιο ισχύει – όπως υπογράμμισε – και για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης: «Η μητέρα, τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τον θηλασμό, προσφέρει αντισώματα στο μωράκι και μπορεί να το προφυλάξει».

Χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά και εφήβους – Τι δείχνει η διεθνής εμπειρία

Η παραλλαγή Όμικρον, εξάλλου, δεν κάνει εξαιρέσεις για κανέναν, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, σε παιδιά και εφήβους δηλαδή.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά ανησυχητικά για τα παιδιά. Μάλιστα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αναλυτικότερα, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, οι νοσηλείες σε παιδιατρικές κλινικές αυξήθηκαν κατά 35% στη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων.

Οι εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές στην πόλη της Νέας Υόρκης πενταπλασιάστηκαν στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η αύξηση για την πόλη της Ουάσινγκτον άγγιξε σχεδόν το 100%.

«Πιστεύω ότι θα δούμε υψηλότερους αριθμούς τώρα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Στάνλεϊ Σπίνερ, αρχίατρος και αντιπρόεδρος στην Παιδιατρική Κλινική Επειγόντων Περιστατικών του Τέξας στο Χιούστον.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024