Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα στήριξης - Επέκταση αναστολών αλλά και επιδόματος

Μέτρα στήριξης – Επέκταση αναστολών αλλά και επιδόματος

Στην ομπρέλα προστασίας και κλάδοι που δεν σχετίζονται άμεσα με τη μουσική, όπως η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια

Το τσουνάμι της Όμικρον έφερε νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τον Ιανουάριο. Βασικός άξονας είναι η επέκταση των αναστολών εργασίας και του επιδόματος των 534 ευρώ, εντάσσοντας επίσης στην ομπρέλα προστασίας κλάδους που δεν σχετίζονται άμεσα με τη μουσική, όπως είναι η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια, αλλά και παράλληλα  δρομολογείται η ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα.

Η βεντάλια των μέτρων περιλαμβάνει τα ποσά των 30 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους για αναστολές στο 25% έως 100% του προσωπικού, 42 εκατ. ευρώ για επιλεγμένες επιχειρήσεις που θα λάβουν ενίσχυση 8% του τζίρου του 2019 (και έως 400.000 η καθεμία) και επιπλέον το πάγωμα πληρωμής δόσεων οφειλών στην Εφορία για τον Ιανουάριο.

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση με βασικό στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων. Τα όποια μέτρα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, τίθενται σε εφαρμογή θα είναι σταδιακά και σε συνάρτηση της διάρκειας των περιορισμών και των απωλειών ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς σε πληγέντες κλάδους. Δεν αναμένεται πάντως η επανάληψη των περσινών πακέτων με οριζόντιο χαρακτήρα, ενώ ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο για μεγαλύτερο κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως τα τέλη Ιανουαρίου έχουν δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά νυχτερινά κέντρα και μπαρ, αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική, τέχνες του θεάματος και θέατρα, χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων και παιδότοποι.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάτω από το δίχτυ των αναστολών εισέρχονται και άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται, οι οποίες όμως έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως το 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις σε εστίαση, υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, κινηματογράφοι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες, σχολές χορού, φυσική ευεξία, πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, καζίνο.

Το ΕΣΠΑ στη μάχη

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης μπαίνει και το ΕΣΠΑ-REACT EU με σκοπό να τρέξει πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά με ανώτατο όριο στήριξης τα 400.000 ευρώ. Στις προϋποθέσεις είναι η μείωση του τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%, ενώ το ύψος της ενίσχυσης είναι το 8% επί του τζίρου του 2019. Μεταξύ των επιλέξιμων κλάδων είναι η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), σχολές χορού, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Μεγάλη ανάσα είναι το ανακοινωθέν μέτρο της αναστολής καταβολής της δόσης φορολογικών υποχρεώσεων για τον Ιανουάριο. Αφορά ρυθμισμένες οφειλές στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Για τους εργαζομένους ανά την επικράτεια, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024