
Καζακστάν – Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα πτώματα 225 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας στη διάρκεια των ταραχών
Ο απολογισμός των νεκρών επιβεβαιώνει ότι οι αιματηρές ταραχές ήταν οι πιο φονικές στην μετασοβιετική περίοδο της χώρα
Τα πτώματα 225 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους και 19 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες και ένοπλους «μαχητές» που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως είπε ο Σερίκ Σαλαμπάγεφ, επικεφαλής τού τμήματος ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας.
Βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν στην πετρελαιοπαραγωγική αυτή χώρα της Κεντρικής Ασίας αυτό το μήνα, με αφορμή την ακρίβεια και την τιμή του φυσικού αερίου.
Ο απολογισμός των νεκρών που ανακοίνωσε ο Σαλαμπάγεφ επιβεβαιώνει ότι οι αιματηρές ταραχές ήταν οι πιο φονικές στην μετασοβιετική περίοδο της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις ταραχές σε όλη τη χώρα κατά την κορύφωσή τους στις 5 Ιανουαρίου, όταν πλήθη εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και τα πυρπόλησαν, ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Ο πρόεδρος της χώρας, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, στράφηκε σε ένα υπό τη Ρωσία στρατιωτικό μπλοκ για βοήθεια στη διάρκεια των ταραχών και απομάκρυνε τον πρώην μέντορά του και προκάτοχό του στην προεδρία, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια ανθρώπων που είχαν συλληφθεί, ο Τοκάγεφ διέταξε το Σάββατο την αστυνομία να αποφύγει την κακομεταχείριση και κάλεσε τους εισαγγελείς να είναι επιεικείς απέναντι σε όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μα στην Κίνα του Σι δεν μπορεί να υπάρξει Νο. 2
- Ο Akylas βροντοφώναξε Ferto και έστησε το δικό του πάρτι στον μεγάλο τελικό της Eurovision
- Champions League γυναικών: Με Ματαρό στο Final-4 ο Ολυμπιακός
- Χιλιάδες μέδουσες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες
- Στην Αθήνα ολόκληρος μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι – Η Ευρώπη σε στεγαστικό αδιέξοδο
- Χολ ενόψει Final Four: «Νιώθουμε καλά, να παίξουμε το μπάσκετ μας»


