Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη - Πρωτοφανής εκκωφαντικός ήχος αναστατώνει τους κατοίκους στα Μετέωρα Πολίχνης

Θεσσαλονίκη – Πρωτοφανής εκκωφαντικός ήχος αναστατώνει τους κατοίκους στα Μετέωρα Πολίχνης

Ο ήχος αυτός, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ακούγεται κατά τις βραδινές ώρες και καταγράφεται εδώ και πέντε εβδομάδες

Πρωτοφανής εκκωφαντικός ήχος έχει αναστατώσει τους κατοίκους στην περιοχή Μετέωρα Πολίχνης του δήμου Παύλου-Μελά, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ήχος αυτός, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ακούγεται κατά τις βραδινές ώρες και καταγράφεται εδώ και πέντε εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, πριν περίπου ένα μήνα, από τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι της περιοχής Μετεώρων αντιλήφθηκαν έναν ενοχλητικό ήχο που ακούγεται εντονότερα στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως.

Τι αναφέρουν οι κάτοικοι

Μαρτυρίες των κατοίκων στο ThessToday.gr εξηγούν την τρομακτική κατάσταση που βιώνουν το τελευταίο διάστημα σε σημείο να μην μπορούν να κοιμηθούν, τις ανησυχίες τους για την προέλευση του ήχου αλλά και τους φόβους που εμπνέει.

Ο πρώτος κάτοικος που αντιλήφθηκε τον ήχο και απευθύνθηκε στην Ένωση Πολιτών «Μετέωρα» είναι ο Βαγγέλης Κοχειλάκης ο οποίος μιλώντας στο ThessToday.gr, ανέφερε ότι μένει στην οδό Κηφησίας και είναι η πέμπτη εβδομάδα που ακούει κάθε βράδυ τον ίδιο ήχο. Τον χαρακτήρισε εκκωφαντικό ενώ πρώτη φορά τον άκουσε στις 8 το πρωί.

«Στην αρχή δεν έδωσα σημασία αλλά στην πορεία τον άκουγα αργά το βράδυ. Καθώς περνούσαν οι μέρες ο ήχος ακουγόταν και όταν ήμουν μέσα στο σπίτι μου. Στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως ακούγεται πιο έντονα, σαν να βρίσκεται εκεί το επίκεντρο όπως επίσης και μέσα στο υδραγωγείο όπου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά. Όταν είμαστε στο σημείο όπου ακούγεται έντονα, νιώθουμε σαν κάποιος να χτυπάει μέσα από τη γη. Εκεί, βέβαια, βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Όλοι φοβόμαστε γιατί δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται. Υπάρχουν άτομα που ξυπνούν από τον ήχο 2 και 3 η ώρα τα ξημερώματα. Εγώ για παράδειγμα, χθες στις 5:30 τα ξημερώματα, ήμουν ξύπνιος και τον άκουγα», περιγράφει ο κ. Κοχειλάκης.

Παράλληλα, η κα Αναστασία Λαμπαδά, κάτοικος των Μετεώρων, εξήγησε στο ThessToday.gr ότι όσοι μένουν στο ισόγειο ακούν τον ήχο και μέσα στο σπίτι τους. «Εγώ προσωπικά όταν είμαι στο μπαλκόνι μου τον ακούω αρκετά. Περπατήσαμε μαζί με άλλους κατοίκους για να δούμε που οδηγεί και στη διασταύρωση ακούγεται πολύ έντονα, σαν να δονείται το έδαφος. Αρκετές οικογένειες δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Πλέον, έχει γίνει πιο έντονος και πιο ενοχλητικός. Το Σάββατο, μάλιστα, 8 Ιανουαρίου, επειδή ακουγόταν πολύ έντονα στις 1:30 το βράδυ, βγήκαμε όλοι έξω να δούμε από που προέρχεται. Όταν φτάνουμε στο επίκεντρο, νιώθουμε στα πόδια μας το ντουκ…ντουκ…ντουκ…», περιέγραψε, τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί.

Φυσικό αέριο, νερό ή γεωλογικό φαινόμενο;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και του αντιπροέδρου της Ένωσης Πολιτών «Μετέωρα», Νίκου Παπαδόπουλου, ο ήχος ενδεχομένως να οφείλεται σε τεχνικά έργα της περιοχής χωρίς να αποκλείουν ωστόσο και τα γεωλογικά φαινόμενα. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στο ThessToday.gr ότι «μετά από πολλά παράπονα των κατοίκων, στείλαμε αίτημα στον δήμο Παύλου Μελά προκειμένου να το ερευνήσει καθώς θέληση όλων μας είναι να εντοπιστεί η προέλευση του ήχου που μας απασχολεί εδώ και 5 εβδομάδες».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι ανησυχούν είτε για έκρηξη στους αγωγούς του φυσικού αερίου καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην περιοχή, είτε για διαρροή σε αγωγό της ΕΥΑΘ ή να οφείλεται στους σωλήνες του υδραγωγείου. «Το άγνωστο μας τρομάζει. Θέλουμε να μάθουμε από που προέρχεται», υπογράμμισε.

Για να το ερευνήσει κάποιος ειδικός, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να μεταβεί στο σημείο για έλεγχο μετά τις 12 το βράδυ.

Κλιμάκιο της ΕΥΑΘ στην περιοχή

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας – Άμεσης Επέμβασης και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου-Μελά, Ιωσήφ Άκης Αράπογλου σημείωσε στο ThessToday.gr ότι πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, το βράδυ της Τετάρτης, και άκουσε τον περίεργο ήχο κυρίως στα ανοίγματα των οδών. «Επικοινωνήσαμε με την ΕΥΑΘ καθώς ο ήχος έμοιαζε με κατρακύλισμα νερού και στις 12 Ιανουαρίου το πρωί, κλιμάκιό της μετέβη στην περιοχή για να την ελέγξει. Ωστόσο, λόγω των θορύβων της πόλης την ημέρα, δεν ήταν εφικτό να ακούσουν τον ήχο και έτσι, μας ενημέρωσαν ότι θα επισκεφθούν το σημείο το ίδιο βράδυ αφού ακούγεται πιο έντονα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση», ανέφερε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, χαρακτηρίζεται από υψηλό υψόμετρο και με ριπές ανέμου αλλά «μας φαίνεται περίεργο να ακούγεται σε καθημερινή βάση. Ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιον αγωγό της ΕΥΑΘ και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε πρώτα στην υπηρεσία. Ακόμη, και αν δεν βρεθεί η αιτία, θα καλέσουμε και γεωλόγο ώστε να το ερευνήσει»

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Βασίλη Μέλφο, αναπληρωτή καθηγητή γεωλογίας στο ΑΠΘ και εκτίμησε ότι, σύμφωνα με όσα του περιέγραψαν για τον ήχο στα Μετέωρα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα τεχνικά έργα της περιοχής. «Το γεωλογικό φαινόμενο έχει αποκλειστεί προς το παρόν διότι αν υπήρχε, θα εμφανίζονταν μικρές κατολισθήσεις και ρωγμές. Σίγουρα κρίνεται αναγκαίο να ερευνηθεί από τους αρμόδιους και αν χρειαστεί να επέμβει ένας γεωλόγος», δήλωσε.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024