Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «άγνωστος πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Ο «άγνωστος πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Το εκλογικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα έφερε πρώιμη ζύμωση για τους κομματικούς συνδυασμούς.

Οπως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, έτσι και όπου σηκώνεται η συζήτηση για εκλογές, υπάρχει και κουβέντα για τα ψηφοδέλτια. Ανεξάρτητα αν το σενάριο των εκλογών πάει πίσω, ο φόβος του εκλογικού αιφνιδιασμού πάντα υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εξάλλου δύο δεδομένα το ενισχύουν: μια κάποιου είδους πολιτική ετοιμότητα που οικοδομείται με περιοδείες. Και βέβαια το ίδιο των αίτημα των εκλογών που έθεσε επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας στις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή ως βήμα για την πολιτική αλλαγή της χώρας ενεργοποιεί μια σειρά ζυμώσεων και για τα ψηφοδέλτια.

Σε αυτές τις ζυμώσεις, πρώιμες επιμένουν κομματικά στελέχη, μα υπαρκτές, συμπεριλαμβάνονται τρία νέα στοιχεία: το πρώτο είναι αν εδώ θα δούμε διάφορα στελέχη από το νέο think tank «σοφών» που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και κατά πόσο θα αποτυπώνεται το νέο κόμμα με τα νέα χαρακτηριστικά του. Και πώς επίσης θα εκφράζονται τα διάφορα ρεύματα και τάσεις. Σε αυτό το κάδρο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες εκλογικές περιφέρειες. Με άτυπο μπρα ντε φερ, με αμφίρροπη έκβαση, εδώ η κινητικότητα έχει αρχίσει.

Βέβαια, είμαστε μακριά από τελικές αποφάσεις που επίσης είναι συναρτώμενες και από το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για παράδειγμα, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών είναι στο μικροσκόπιο διαφόρων. Εδώ αναμφισβήτητα το μεγάλο φαβορί θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πολύ καλά κινείται ήδη ο Κώστας Ζαχαριάδης που εργάζεται μεθοδικά και έχει δεσμούς με την περιοχή. Ενώ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δείχνει να μην απειλείται, ενώ φέρνει και δημοφιλία σε όλα τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πράγμα περιπλέκεται στο εξής: ο Πάνος Σκουρλέτης που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα φαίνεται να απειλεί τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Θυμίζουμε πως ο τέως γραμματέας του κόμματος και υπουργός ήταν εκλεγμένος στο Επικρατείας στις εκλογές του 2019, ενώ διατηρεί δεσμούς με τις περιοχές του Τομέα. Στον Δυτικό Τομέα επίσης υπάρχει «τζόγος». Αν για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης δεν κατέβει εκ νέου, εδώ υπάρχει έντονη φημολογία πως θα είναι υποψήφια η Εφη Αχτσιόγλου.

Στον Δυτικό Τομέα επίσης το 2019 είχαν εκλεγεί ο Δημήτρης Βίτσας (εκ Χαϊδαρίου και με δεσμούς με όλες τις περιοχές λόγω και της προγενέστερης οργανωτικής του πείρας με το ΚΚΕ) και η κινητική Χαρά Καφαντάρη. Εδώ επίσης είχε εκλεγεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που τελικά όμως έχασε την έδρα από τον προσφάτως καρατομηθέντα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος και να προσεγγίσει ξανά το κόμμα. Ο Παπαχριστόπουλος όμως διάγει μια δική του πολιτική πορεία, με καλή επαφή με την τοπική κοινωνία και συχνές εξορμήσεις.

Ερωτηματικό υπάρχει γύρω από την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου. Θα μπορούσε, λένε γνώστες του παρασκηνίου, να είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα ή στον Πειραιά ή ακόμη και στην Ευρωβουλή. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμική στην περιοχή έχει και ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής (διαμένει στη Πετρούπολη), χωρίς όμως να συμμετέχει στις ομαδοποιήσεις του κόμματος – είχε λάβει 2.883 ψήφους. Βέβαια εδώ πάντα υπάρχει η δυνατή υποψηφιότητα του Πάνου Ρήγα και του Νίκου Τόσκα.

Γκραν γκινιόλ προβλέπεται για την Α’ Αθήνας. Το βαρύ πυροβολικό, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Το ερώτημα εδώ είναι αν θα κατέβει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιας και εδώ επίσης είναι υποψήφιος και εκλέγεται ο «πολιτικός του φίλος» και νυν γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που έχει την υποστήριξη πασοκογενών και άλλων δυνάμεων. Και έχει ενδιαφέρον όλο αυτό αφού λόγω απογραφής στην Α’ Αθήνας θα μειωθεί μία έδρα.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024