Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Premia Properties – Η συνταγή μιας απρόσμενης επιτυχίας στον κλάδο της αγοράς ακινήτων

Premia Properties – Η συνταγή μιας απρόσμενης επιτυχίας στον κλάδο της αγοράς ακινήτων

Πώς μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1991, κατόρθωσε σε ελάχιστο χρόνο να ισχυροποιήσει εντυπωσιακά τη θέση της στην ελληνική αγορά

Εκτεταμένη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, με την προσθήκη συνολικά εννέα νέων ακινήτων και στρατηγική είσοδο στους τομείς των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων και της υγείας. Αύξηση κατά 63% της συνολικής αξίας επενδύσεων του Ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε €173,1 εκατομμύρια στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Σημαντική αύξηση της Καθαρής Θέσης του Ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε €114,6 εκατομμύρια, αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που άγγιξαν τα €43,6 εκατομμύρια, σε συνέχεια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού κεφαλαίου. Αύξηση εσόδων, βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μετά και την προσθήκη νέων επενδύσεων και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ. Αυτά είναι απλώς ορισμένα από τα κύρια οικονομικά στοιχεία της Premia Properties για το τελευταίο εννιάμηνο.

Όμως πώς κατάφερε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων της χώρας μας εδώ και τριάντα έτη να σημειώσει αυτού του είδους τη ραγδαία ανάπτυξη μέσα σε μόλις ένα έτος; Η απάντηση είναι πολύπλευρη, όμως η συνταγή κάθε άλλο παρά μυστική.

Γερές βάσεις

Το ιστορικό επιτυχίας της Premia Properties έχει την αφετηρία της στον Ιούλιο του 2020, όταν κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η STERNER STENHUS GREECE AB, εταιρεία real estate εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών της.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Sterner Stenhus ως γνώμονα για την εταιρεία, που διαθέτει ενεργητικό που ξεπερνά τα €230 εκατομμύρια ευρώ, της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, που πλέον μετρά 27 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα ανάμεσά τους ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία), τα οποία η εταιρεία διαχειρίζεται μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.)

Στην τρίτη κατά σειρά Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία (η οποία, παρεμπιπτόντως, υπερκαλύφθηκε κατά 1,36 φορές), στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia εισήλθε ως στρατηγικός εταίρος και η FASTIGHETS AB BALDER, αποκτώντας ποσοστό 17,22%. Η εταιρεία του σουηδού επιχειρηματία Erik Selin, ενός από τους 750 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes και μιας αυθεντίας του κλάδου παγκοσμίως, διαθέτει παρουσία σε έξι χώρες – και είναι βέβαιο πως έχει πολλά να προσθέσει με τις γνώσεις και την εμπειρία της.

Έξυπνες επιλογές

Τέτοιου είδους θεμέλια, όπως είναι φυσικό, οδήγησαν την Premia Properties σε επενδύσεις που όχι μόνο κατόρθωσαν να αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της (από 7 σε 27 ακίνητα μέσα σε περίπου ένα χρόνο και από €65,9 εκατομμύρια σε €181 εκατομμύρια), αλλά και να την καταστήσουν ανθεκτική ακόμη και σε απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία.

Κεντρικό ρόλο στο τελευταίο έχει διαδραματίσει η στρατηγική έμφαση της εταιρείας σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία, όπως τα logistics, τα big boxes και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα, που παράλληλα καθιστούν την ανάπτυξη λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες.

Επένδυση στους ανθρώπους

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό, αν η Premia Properties δεν είχε επενδύσει και στον πλέον πολύτιμο πόρο: το ανθρώπινο δυναμικό της. Πλαισιώνοντας την έμπειρη διοικητική της ομάδα με ανθρώπους που κατέχουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, άριστη γνώση του κλάδου και αίσθημα ομαδικότητας, έχει συνθέσει μια ομάδα με σαφή προσανατολισμό στο αποτέλεσμα και σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την ταχεία αλλά και ισχυρή αναβάθμιση έργων. Και συνεχίζει σταθερά να εξελίσσεται.

Κοινωνική ευθύνη

Βιωσιμότητα και συμμετοχικότητα βρίσκονται στην καρδιά της Premia Properties, που έχει δεσμευτεί στη διαφάνεια και την κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Μέσα από τις επενδύσεις της στην ελληνική επικράτεια, συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιμένει στην υιοθέτηση Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης, εναρμονισμένων με τις πρακτικές των ελληνικών και διεθνών δεικτών της ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης). Μάλιστα, η πολιτική της εταιρείας πρόσφατα επιβραβεύθηκε με την ένταξή της στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και τον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ταυτόχρονα, πέραν του στόχου της για δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος στον κλάδο των ακινήτων, η Premia Properties χαρακτηρίζεται από μια συμμετοχική κουλτούρα, που ενθαρρύνει την ένταξη όλου του κοινού στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συμμετοχή αυτή – και η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της – αποτελούν και τις βάσεις για το όραμα ανάπτυξής της.

Τα επόμενα βήματα

Όλα δείχνουν ότι η Premia θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά για πολύ καιρό ακόμη – και η εταιρεία ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Κύριος στόχος της παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της στους κλάδους που διαθέτει ήδη παρουσία, όπως τα logistics, τα εμπορικά ακίνητα, τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα – ένας νέος τομέας για την Ελλάδα – ενώ παράλληλα εξετάζει την επιλεκτική είσοδό της και σε άλλους τομείς του real estate.

Τεράστια σημασία για τα επόμενα βήματά της, έχει και ο στόχος της για ενδυνάμωση της στρατηγικής της θέσης στην αγορά ακινήτων, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότησή της ως Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) – την έγκριση της οποίας θα κρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μέσα από αυτή την κίνηση, η εταιρεία σκοπεύει να καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματική τη δραστηριοποίησή της στην αγορά ακινήτων, αξιοποιώντας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που θα της αποφέρει η ένταξή της στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024