Στην επαναλειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων σήμερα που όπως επεσήμανε έγινε με γνώμονα τους αυστηρούς ελέγχους.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου διενεργήθηκε έλεγχος σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού. «9 στους 10 δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως θα συνεχιστούν τα τεστ ενώ δεν υπάρχει ζήτημα με την επάρκειά τους.

Ανακατατάξεις, προσλήψεις και τηλεκπαίδευση

Στα σχολεία αναμένεται να υπάρξουν κενά στους εκπαιδευτικούς, τα οποία εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας και για αυτόν τον λόγο θα γίνουν αναδιατάξεις και αναδιαμορφώσεις στο πρόγραμμα αλλά και προσλήψεις για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε καραντίνα λόγω νόσησης. Ήδη σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις, ανέφερε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε τηλεκπαίδευση 50 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν θετικοί στο self test είναι 2.500 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κενά είναι πολύ περισσότερα καθώς αρκετοί είναι και αυτοί που νοσούν.

ΕΣΥ

Παρά την έκρηξη κρουσμάτων με την Όμικρον η πίεση στο ΕΣΥ εντοπίζεται κυρίως στις απλές κλίνες, ενώ παρατηρείται φόρτος στις ΜΕΘ κυρίως εξαιτίας της Δέλτα.

Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα.

Από σήμερα οι μεγάλες κλινικές στην Αθήνα θα διαθέσουν από 300 έως 400 κλίνες στο δημόσιο σύστημα υγείας για να χρησιμοποιηθούν ως κλίνες κοροναϊού.

Οι μικρότερες κλινικές θα στηρίξουν με το προσωπικό τους για να καλύψουν κενά που παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή ξεκινά και η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Τετάρτη.

Ακόμα το Σισμανόγλειο νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο κοροναϊού.

Σε σχέση με το εάν θα δοθεί παράταση στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και αφορούν κυρίως τη λειτουργία της εστίασης ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως την Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη της επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr