Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
DELE – Γιατί σου χρειάζεται ένα ακόμη δίπλωμα ξένων γλωσσών και πώς θα το αποκτήσεις

DELE – Γιατί σου χρειάζεται ένα ακόμη δίπλωμα ξένων γλωσσών και πώς θα το αποκτήσεις

Σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας, ορισμένες γραμμές στο βιογραφικό σου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες

Οι εποχές που ένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αρκετό για να κάνει το βιογραφικό μας να ξεχωρίζει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί – όμως υπάρχει και θετική πλευρά σε αυτή την πραγματικότητα. Άλλωστε, οι γραμμές στα CV μας είναι πολλά περισσότερα από «προσόντα» για τους υποψήφιους εργοδότες μας. Καθεμιά τους εκπροσωπεί γνώσεις, εμπειρίες και ανοιχτές δυνατότητες, και ορισμένες μπορούν έως και να μας αλλάξουν τη ζωή.

Σε αυτές ανήκουν με βεβαιότητα και οι ξένες γλώσσες, που όχι μόνο δημιουργούν επαγγελματικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά μας επιτρέπουν να διευρύνουμε τις σπουδές μας σε διακεκριμένα ιδρύματα και, φυσικά, να απολαύσουμε ακόμη περισσότερη τέχνη και πολιτισμό. Η επιλογή της κατάλληλης, η σωστή της εκμάθηση και – φυσικά – η αναγνωρισμένη πιστοποίηση, είναι που θα κρίνουν πάνω από όλα το αποτέλεσμα που θα έχει η προσθήκη αυτής της νέας δεξιότητας στο βιογραφικό, αλλά και στη ζωή μας.

.

Βήμα 1ο: Η επιλογή

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορεί να σε επηρεάσουν ενώ επιλέγεις ποια γλώσσα θα μάθεις – και είναι όλες σεβαστές. Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια. Πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την έχουν ως μητρική τους; Σε πόσες αγορές χρησιμοποιείται επίσημα; Πόσα πανεπιστήμια τη χρησιμοποιούν για τη διδασκαλία τους και ποιο είναι το ranking τους διεθνώς; Και πόσο εύκολο είναι, εντέλει, να τη μάθεις;

Για όλους αυτούς τους λόγους , όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, επιλέγουν να προσθέσουν στη φαρέτρα των γνώσεών τους τα ισπανικά, μια γλώσσα με περίπου πεντακόσια ογδόντα εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές που χρησιμοποιείται επίσημα από 21 χώρες, διασπαρμένες σε τρεις ηπείρους του πλανήτη – και εκτός από την είσοδο σε σημαντικές αγορές, ανοίγει την πόρτα και για ορισμένα από τα πιο αξιοσέβαστα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Βήμα 2ο: Τα θεμέλια της επιτυχίας

Δεν περιμένεις εμάς για να σου το πούμε. Όσο κι αν προσπαθήσεις, όσο κι αν σου αρέσει το αντικείμενο που διδάσκεσαι, το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται πάντα στη μέθοδο και τη μεταδοτικότητα του καθηγητή σου. Για αυτό και συνήθως είναι προτιμότερο να αποφεύγεις τους πειραματισμούς.

Επιλέγοντας έναν αξιόπιστο φορέα, με αποδεδειγμένη πορεία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, αυξάνεις συντριπτικά τις πιθανότητες – σε συνδυασμό με την προσωπική σου προσπάθεια – να προσθέσεις ένα ακόμη σημαντικό δίπλωμα στο βιογραφικό σου. Στην περίπτωση των ισπανικών, η υπεροχή του Ινστιτούτου Θερβάντες είναι αδιαφιλονίκητη.

Πρώτα από όλα, πρόκειται για έναν επίσημο φορέα της Ισπανίας, που κάθε χρόνο διδάσκει τη γλώσσα σε περισσότερους από 100.000 μαθητές, στα πάνω από 8.000 τμήματα που λειτουργεί στα κέντρα του ανά τον κόσμο. Και έπειτα, ως θεσμικός φορέας, διαθέτει τα μέσα και την επιστημονική γνώση ώστε να εξελίσσει διαρκώς τις μεθόδους του.

Σίγουρα δεν βλάπτει και το γεγονός ότι το προσωπικό του απαρτίζεται αποκλειστικά από φυσικούς ομιλητές των Ισπανικών, με προέλευση είτε από την Ισπανία, είτε από χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένοι με πτυχίο πανεπιστημίου και διαθέτουν μακρά εμπειρία στη διδασκαλία των ισπανικών ως ξένης γλώσσας.

.

Βήμα 3ο: Τα τυπικά

Εύλογα, δεν αρκεί να μάθεις ισπανικά. Πρέπει να μπορείς και να αποδείξεις ότι τα γνωρίζεις, είτε στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάποιον υποψήφιο εργοδότη, είτε συμπληρώνεις την αίτηση για το πανεπιστήμιο των ονείρων σου. Οι δυο κύριοι τίτλοι με τους οποίους μπορείς να το επιτύχεις και οι οποίοι διαθέτουν διεθνές κύρος και ισχύ, είναι τα διπλώματα ισπανικών DELE και το πιστοποιητικό της Διεθνούς Υπηρεσίας Αξιολόγησης Ισπανικής Γλώσσας (SIELE), τα οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Ιδιαίτερη σημασία για τη συζήτηση περί βιογραφικού έχουν τα DELE, οι τίτλοι του Υπουργείου Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ισπανίας, που εκτός της διεθνούς αναγνώρισης, απολαμβάνουν και αόριστης ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι όπου και όποτε και αν βρεθείς, το δίπλωμά σου θα βεβαιώνει τις γνώσεις σου, ανεξάρτητα από το πού και πότε τις απέκτησες.

Η αξία του γίνεται σαφέστερη αν σκεφτεί κανείς ότι ο τίτλος DELE επιπέδου Β2 αποτελεί προαπαιτούμενο για τις μεταπτυχιακές σπουδές σε πολλαπλά σημαντικά πανεπιστήμια της Ισπανίας, ενώ τα διπλώματα αναγνωρίζονται από επίσημους ισπανικούς και διεθνείς φορείς.

.

Βήμα 4ο: Τα πού, τα πώς και τα πότε

Αν έχεις καταλήξει στις αποφάσεις σου, το μόνο που σου μένει είναι το κατάλληλο σχέδιο για να τις υλοποιήσεις. Για κάποιους, αυτό ξεκινά από τον σαφή προσδιορισμό του στόχου ευθύς εξ αρχής. Με άλλα λόγια, μπορείς πρώτα να αποφασίσεις πότε θα δώσεις εξετάσεις, κι έπειτα να οργανώσεις την προετοιμασία σου.

Κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Θερβάντες ανακοινώνει τις εξεταστικές περιόδους για καθένα από τα διπλώματα – και οι ημερομηνίες για το 2022 έχουν ήδη οριστεί. Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος ή Νοέμβριος; Μόνο εσύ κι ο καθηγητής σου ξέρετε πού πρέπει να στοχεύσεις. Περίπου τρεις μήνες μετά τις εξετάσεις, λίγα κλικ μέσα από το αυστηρά προσωπικό σου προφίλ στην ιστοσελίδα των διπλωμάτων ισπανικών DELE αρκούν για να μάθεις αν πέρασες – και να τυπώσεις την επίσημη βεβαίωση της επιτυχίας σου.

Λίγο καιρό αργότερα, θα λάβεις στην αλληλογραφία σου και το επίσημο δίπλωμα Ισπανομάθειας από το Υπουργείο Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ισπανίας, εκτυπωμένο από το Εθνικό Τυπογραφείο της Ισπανίας.

Αν, αντιθέτως, έχεις προτεραιότητα την ευελιξία, μπορείς να ξεκινήσεις με την εγγραφή σου σε ένα από τα τμήματα του Ινστιτούτου Θερβάντες. Μέσα από αυτά, έχεις την ευκαιρία να κάνεις μάθημα είτε δια ζώσης, στο ιστορικό κτίριο της Σκουφά 31, είτε online από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι, σε ωράρια που ξεκινούν από τις 9 το πρωί και λήγουν στις 10 το βράδυ, τις καθημερινές αλλά και το Σαββατοκύριακο. Άλλο ένα μεγάλο plus; Ανάλογα με τις ανάγκες και τον διαθέσιμο χρόνο σου, μπορείς να επιλέξεις είτε ένα τετράωρο, είτε δυο δίωρα μαθήματα την εβδομάδα, για να καλύψεις την ύλη του επιπέδου σου – πάντα σε ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, ώστε όλες σου οι απορίες να απαντώνται αποτελεσματικά.

Και σε περίπτωση που έχεις ακόμη πιο συγκεκριμένους λόγους να θέλεις να μάθεις ισπανικά, στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου θα βρεις και ειδικά μαθήματα, σχεδιασμένα για να καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα αναγκών: ισπανικά για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μαθήματα, μαθήματα ελληνικών για ισπανόφωνους, μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης, εντατικά τμήματα και μαθήματα τελειοποίησης και ενίσχυσης, θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις κάθε πτυχή της γλώσσας.

Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψεις τις επισκέψεις στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο πλούτο ισπανικών βιβλίων σε όλη τη χώρα και βρες λίγο χρόνο για τις μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο, ώστε να γνωρίσεις σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος την ισπανική κουλτούρα.

Ανακάλυψε το πρόγραμμα σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες εδώ.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024