Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ - Διπλασιάστηκε η ζήτηση - Πότε πρέπει να διενεργούνται και ποιοι έχουν προτεραιότητα

Τεστ – Διπλασιάστηκε η ζήτηση – Πότε πρέπει να διενεργούνται και ποιοι έχουν προτεραιότητα

Μετά τις γιορτές έχει διπλασιαστεί η ζήτηση για τεστ, όπως επιβεβαιώνει ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής, Παντελεήμων Κωνσταντουλάκης,

Καθημερινή εικόνα είναι οι τεράστιες ουρές που παρατηρούνται έξω από τις δημόσιες δομές υγείας και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την ταλαιπωρία να συνοδεύει όσους προσπαθούν να υποβληθούν σε τεστ για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή διαγνωστικού κέντρου και μοριακό βιολόγο και γενετιστή Παντελεήμονα Κωνσταντουλάκη, η ζήτηση μετά τις γιορτές έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να τηρείται σειρά προτεραιότητας και σε αρκετές περιπτώσεις να αργούν τα αποτελέσματα των τεστ.

«Ραντεβού χρειαζόταν πάντα. Δεν είναι κάτι που άλλαξε πάντα. Εμείς που κάνουμε τις εξετάσεις έχουμε υπολογίσει τι υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο προσωπικό έχουμε για να γίνουν οι έλεγχοι σε ένα 24ωρο. Αν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχει πιθανότητα να μην προλαβαίνουμε μέσα στην ημέρα και να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να ‘ρθει την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντουλάκης στην ΕΡΤ.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Μετά την εμφάνιση της Όμικρον, «έχει διπλασιαστεί η ζήτηση στο δικό μας κέντρο για διενέργεια τεστ. Την περίοδο που είχαμε μόνο τη Δέλτα τα πράγματα είχαν περάσει σε μια καθοδική τάση. Στις γιορτές εκτοξεύθηκε το ενδιαφέρον. Έχουμε 2,5 φορές παραπάνω ζήτηση για τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν, αυτοί που έχουν θετικό τεστ, αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν άμεσα και μετά αυτούς που υποψιάζονται ότι ίσως είχαν μια επαφή.

Ανιχνεύει το PCR την Όμικρον;

Ερωτηθείς αν τα μοριακά τεστ βρίσκουν αν ο ιός από τον οποίο νοσεί κάποιος είναι Όμικρον ή Δέλτα, εξήγησε ότι «με την μοριακή τεχνική που χρησιμοποιείται δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ποιο στέλεχος είναι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι το πιάνουμε. Για να γίνει διαφοροποίηση πρέπει να διαβάσουμε τις αλληλουχίες του ιού. Κάτι πολύ δύσκολο, επίπονο και που απαιτεί και χρόνο. Το κάνει επιλεκτικά η Ακαδημία Αθηνών. Επιδημιολογικά, πιστεύουμε ότι είναι Όμικρον».

Πότε πρέπει να διενεργούνται τα rapid test

Όσον αφορά την αξιοπιστία των rapid test o κ. Κωνσταντουλάκης είπε ότι πρέπει να διενεργούνται, σύμφωνα και με την οδηγία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας: «Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν όλους του ιούς, ενώ όπου υπάρχει απορία και σε εμάς είναι στα rapid test, τα οποία έχουν σχεδιαστεί πάνω στην επιφάνεια του ιού, και αυτή είναι που αλλάζει με τα νέα στελέχη και υπάρχει πιθανότητα να μας δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024