Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε νέα υψηλά από τον Μάιο του 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέα υψηλά από τον Μάιο του 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 284% από τα ιστορικά χαμηλά του Αυγούστου αλλά οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν αρνητικές

*Του Τάσου Μαντικίδη

Άνοδο σημείωναν οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο της Ελλάδας όσο και συνολικά της Ευρωζώνης την Παρασκευή, μετά την απρόσμενη άνοδο του πληθωρισμού σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 1,51% αυτήν την ώρα, σε νέο υψηλό από τον Μάιο του 2020. Στην αγορά αναφέρεται πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων  ακολουθεί την τάση στην Ευρωζώνη, ενώ εκφράζεται και η άποψη πως σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις για επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,53%, δηλαδή από τότε, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας  για 10 χρόνια, αυξήθηκε κατά 284%  και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ. Με τοn πληθωρισμό πάντως στο 4,4% για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, οι πραγματικές αποπληθωρισμένες αποδόσεις είναι αρνητικές στο -2,89% (1,51% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – 4,4% ο πληθωρισμός).

Οι αποδόσεις των περισσοτέρων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν πάντως άνοδο, καθώς σε νέο ιστορικό υψηλό στο 5% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο, βρέθηκε ο πληθωρισμός, ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών που τον περίμεναν στο 4,7%. Οι τιμές της ενέργειας, αυξημένες κατά 26% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρέμειναν η κύρια αιτία. Αλλά και οι αυξήσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες και εισαγόμενα αγαθά διαμορφώθηκαν επίσης πολύ πάνω από τον συνολικό στόχο της ΕΚΤ.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Με την οικονομία να ανακάμπτει από το αρχικό σοκ της πανδημίας πέρυσι, η αύξηση των τιμών απογειώθηκε, αιφνιδιάζοντας την ΕΚΤ – η οποία είχε προβλέψει ήπια μόνο άνοδο του δείκτη πριν από λίγους μήνες. Τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα περιόρισαν τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών προϊόντων, ενώ τα νοικοκυριά, που αναγκάστηκαν να αποταμιεύσουν για ένα χρόνο, άρχισαν να ξοδεύουν για διάφορα προϊόντα, από καινούργια αυτοκίνητα μέχρι γεύματα σε εστιατόρια.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι προσωρινοί, επομένως οι πιέσεις στις τιμές θα πρέπει να μειωθούν τελικά. Αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και που θα κάτσει τελικά ο πληθωρισμός μόλις η οικονομία επανέλθει στην κανονικότητα. Να σημειωθεί πως οι πραγματικές αποπληθωρισμένες αποδόσεις είναι αρνητικές τόσο στην ευρωζώνη όσο και στα ομόλογα των ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024