Κοροναϊός – Τσουχτερό πρόστιμο για όσους δεν τηρούν το πλαφόν σε PCR και rapid test
Τι αναφέρει η ΚΥΑ
Στις 5.000 ευρώ ανέρχεται το διοικητικό πρόστιμο για μη τήρηση της ανώτατης τιμής των 47 ευρώ που ορίστηκε για τα pcr tests και των 10 για τα rapid tests. Ενώ σε περίπτωση μη ανάρτησης τιμοκαταλόγου που θα αναφέρει ευκρινώς τις παραπάνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Αυτό ορίζει η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, για την «αντικατάσταση της υπ’ αρ. 98491/09-09-2021 (Β’ 4181) περί καθορισμού ανώτατων ορίων τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού COVID-19» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, και ισχύει από αύριο 6 Ιανουαρίου 2022.
- Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπουν οι νέες ΚΥΑ για πιστοποιητικά νόσησης, PCR, rapid test και άδειες από εργασία
Η απόφαση
Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
Αρθρο 1
Ανώτατα όρια τιμών χρέωσης παροχής αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κοροναϊού COVID-19.
Ορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), τα ακόλουθα:
1) Για το τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:
α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ και
β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.
2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στα φαρμακεία, στα ιδιωτικά ιατρεία και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα (10) ευρώ.
3) Τα ανώτατα όρια τιμών χρέωσης που προβλέπονται στις περ. 1β) και 2) δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών κλινικών, φαρμακείων και ιδιωτικών ιατρείων οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.
5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 Euro) για κάθε παράβαση.
6) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 Euro).
- ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντινόπουλο: «Επέλεξε τον μονόλογο της υπονόμευσης της παράταξης» – Μπαράζ αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος για τη διαγραφή του
- Η Κούβα δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εν μέσω του πετρελαϊκού αποκλεισμού
- Εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις Ντίλιαν ζητά η αντιπολίτευση – «Οργανωμένο σχέδιο από το Μαξίμου»- «Δεν υπάρχει κρατική εμπλοκή», επιμένει η ΝΔ
- Έσωσε ηλικιωμένο που έπεσε στο κανάλι του Μόρνου η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής
- Παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Σχέδια Αστικής Ανθεκτικότητας
- H Ουκρανία προσφέρει τα δεδομένα του πολέμου για την εκπαίδευση αυτόνομων drone AI




