Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τι συμβαίνει στο λιανεμπόριο με την τήρηση των μέτρων

Κοροναϊός – Τι συμβαίνει στο λιανεμπόριο με την τήρηση των μέτρων

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν εργοδοτική αυθαιρεσία και μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας

Καθώς η Κυβέρνηση έχει υποχρεώσει από τον Νοέμβριο κιόλας τα καταστήματα του λιανεμπορίου να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του κοροναϊού, πολλά από αυτά φαίνεται να μην ακολουθούνται κατά γράμμα. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας του οφείλουν να υποδεικνύουν το ανάλογο πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους καθώς και να θερμομετρώνται.

Δεν θερμομετρούν τους υπαλλήλους

Ανησυχία προκαλεί σε εργαζόμενους εμπορικού καταστήματος όπου υπάλληλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως… «Μας βάζουν μέσα χωρίς να γίνεται καμία θερμομέτρηση..»

… « Έχω δει συναδέλφους να μπαίνουν στον χώρο εργασίας ενώ τα ψηφιακά εργαλεία δεν αναγνώριζαν τα rapid Tests.» Θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τη δική μας υγεία αλλά και των πελατών, καθώς υπάρχουν παντού σημάνσεις όπου αναφέρουν πως θερμομετρώνται, πέραν των εργαζομένων, και οι πελάτες. Κάτι που δεν τηρείται καθημερινά….» αναφέρει ο Παναγιώτης.

Απόκρυψη Κρουσμάτων – Δεν ενημερώνονται οι εργαζόμενοι

Ο Παναγιώτης, υπάλληλος καταστήματος μεγάλου εμπορικού κέντρου, χαρακτηριστικά μας αναφέρει πως ουδέποτε ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι για τα ενεργά κρούσματα ούτως ώστε να προβούν σε ανάλογο εργαστηριακό έλεγχο. … « Από τις απουσίες των συναδέλφων μας καταλαβαίναμε πως δεν επρόκειτο για αδιαθεσίες αλλά για περιστατικά COVID-19, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε τον ιό στο περιβάλλον μας…. ‘

Εφτασα στο σημείο να ρωτήσω φύλακα του εμπορικού κέντρου εάν το εν λόγω εμπορικό έχει υποβληθεί ποτέ σε έλεγχο του ΕΟΔΥ και η απάντηση που πήρα ήταν ¨όχι , δεν τολμούν¨..»

Οι απειλές

Την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος της δημόσιας υγείας αποτυπώνουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους να προσέρχονται στη δουλειά παρά το γεγονός ότι έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

«Αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα του rapid test, είσαι υποχρεωμένος να πας για δουλειά. Ακόμα και αν έχεις εμφανή συμπτώματα, αλλιώς ξέρεις ότι η ημέρα που θα απολυθείς, είτε νοσήσεις τελικά είτε όχι, δεν είναι μακριά…» .

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλά μαγαζιά δουλεύουμε ο ένας κυριολεκτικά δίπλα στον άλλο, σε αίθουσες και υπόγεια που δεν κλιματίζονται ή έχουν ακόμα και χαλασμένα κλιματιστικά. Μαθαίνουμε ότι ο συνάδελφός μας νόσησε μόνο αν επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας. Τότε μαθαίνουμε ότι είχε ενημερώσει σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα τον προϊστάμενο ότι είχε συμπτώματα Covid, αλλά τον υποχρέωναν να έρθει στη δουλειά κανονικά..»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024