Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η παραλλαγή Όμικρον φέρνει νέα μέτρα - Ρεβεγιόν με rapid test - Συνεδριάζουν οι επιτροπές των ειδικών

Η παραλλαγή Όμικρον φέρνει νέα μέτρα – Ρεβεγιόν με rapid test – Συνεδριάζουν οι επιτροπές των ειδικών

Συνεδριάζουν σήμερα στις 10 το πρωί, η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και στη 1 μετά το μεσημέρι η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Πιθανότατα εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί ενόψει της εορταστικής περιόδου αλλά και λόγω της παραλλαγής Όμικρον η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής που είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Δέλτα. Την ίδια στιγμή, τα ρεβεγιόν ενόψει της νέας χρονιάς, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς φοβούνται ότι αν δεν υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων, τότε μπορεί να δούμε μία εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, λίγες ημέρες μετά το νέο έτος.

Ήδη χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε στη διάρκεια της εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ότι είναι πιθανό να χρειαστούν νέα μέτρα λόγω της Όμικρον.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζουν σήμερα οι επιτροπές των ειδικών προκειμένου να αποφασισθούν νέα έκτακτα μέτρα ενόψει των εορτών, σε μία προσπάθεια να  προλάβουν τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα.

Με τις πληροφορίες ότι οι κρατήσεις σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης είναι εξαιρετικά αυξημένες για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή του μέτρου των rapid και των PCR τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους τις ημέρες των ρεβεγιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζουν αύριο Τρίτη, στις 10 το πρωί, η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και στις 13:00 μετά το μεσημέρι η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται, κατά πληροφορίες, να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

«Παράθυρο» Τσιόδρα για νέα μέτρα λόγω Όμικρον

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ. άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον,

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε με φόντο την παραλλαγή Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες,  ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί λόγω της ταχείας μετάδοσης της Όμικρον».

Τόνισε δε, ότι «είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για νέα μέτρα αν χρειαστεί» ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά για την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα στις συγκεντρώσεις στα σπίτια».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ πάντως, χτύπησε το δικό του καμπανάκι, σημειώνοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον στο κύμα της Δέλτα».

Διαβάστε επίσης: Κοτανίδου – Οι εντατικολόγοι έχουν καλά αποτελέσματα στην Ελλάδα παρά την βαριά κλινική εικόνα στις ΜΕΘ

Από την πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε πως δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, πχ στο Λονδίνο.

«Μπαίνουμε σε μία διαδικασία αυξημένης ιχνηλάτησης. Πολύ πιθανό να δούμε αυξημένο testing» και πρόσθεσε πως ανάλογα με την εξέλιξη μπορεί να χρειαστούν κάποια νέα μέτρα.

Προαναγγελία νέων μέτρων από Οικονόμου

Στα επιπλέον μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, αναφέρθηκε χθες,  -μιλώντας στο MEGA- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και στο πλαίσιο του περιορισμού της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο καθυστερήσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε».

«Στο πλαίσιο αυτό, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει -πέραν των μέτρων που ισχύουν ήδη- να χρειάζεται και αρνητικό rapid test για να βγουν σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτό θα τους εξασφαλίζει περισσότερο τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι πιο ασφαλείς από κάποιον που μπορεί να νοσεί» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Μέχρι τώρα αυτό είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται, αλλά θα εξαρτηθεί και από τι θα πει η Επιτροπή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει λόγος να λέμε μεγάλα λόγια ή να προκαλούμε σύγχυση» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024