Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαρουσάκης - Ανοιξιάτικος ο καιρός τα Χριστούγεννα - Βροχερή η Πρωτοχρονιά

Μαρουσάκης – Ανοιξιάτικος ο καιρός τα Χριστούγεννα – Βροχερή η Πρωτοχρονιά

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του αναφέρεται στον καιρό με τον οποίο θα περάσουμε τις γιορτές.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται στον καιρό που θα έχει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, τα Χριστούγεννα θα έχουμε ανοιξιάτικο καιρό, ενώ την Πρωτοχρονιά θα υπάρχουν βροχές σε μια σειρά περιοχές.

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

«Ο καιρός προς τα Χριστούγεννα

Με ένα νέο ψυχρό μέτωπο να διασχίζει τη χώρα μας από βορρά προς νότο και να προκαλεί τόσο σήμερα αλλά και αύριο λίγες τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αυτή η ισχυρή ψυχρή εισβολή όπου προκάλεσε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πολύ θυελλώδεις βοριάδες αλλά και ισχυρό παγετό.

Από την Πέμπτη και μετά φαίνεται να οδηγούμαστε σε ένα γενικά ήπιο καιρικό σκηνικό με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα φτάνοντας τα Χριστούγεννα σε θερμοκρασίες κοντά στους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου με το κρύο όμως έντονο τη νύχτα και το πρωί και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Ατμοσφαιρικό βουνό πάνω από τη χώρα μας

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η μετατόπιση ενός ατμοσφαιρικού βουνού (πρώτος χάρτης) ή αλλιώς ενός πεδίου υψηλών πιέσεων από την περιοχή της δυτικής Ευρώπης προς τη χώρα μας. Καθώς μάλιστα αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα συνδυαστεί με χαμηλές πιέσεις δυτικότερα θα ωθήσει θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες προς την περιοχή μας.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα πλέον και με όλες τις ενδείξεις, ανήμερα των Χριστουγέννων θα επικρατήσει ένας γενικά ήπιος καιρός που θα θυμίζει κάτι από Άνοιξη αργά το μεσημέρι ιδιαίτερα προς τα νότια τμήματα της χώρας μας με τις βραδινές και πρωινές όμως ώρες να μας θυμίζουν σε ποια πραγματικά εποχή του έτους βρισκόμαστε.

Η ηλιοφάνεια αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές, δεν θα απουσιάζουν όμως και οι συννεφιές προς τα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο που στο πέρασμά τους ίσως αφήνουν και λίγες τοπικές βροχές.

Ερμηνεία του φαινομένου

Καθώς όπως αναλύσαμε παραπάνω θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες θα έρθουν προς τη χώρα μας με την μετατόπιση του ατμοσφαιρικού βουνού, αυτές καθώς θα συγκρούονται με τις δυτικές βουνοπλαγιές της οροσειράς της Πίνδου θα αναγκάζονται να ανυψωθούν και να συμπυκνώνουν τους υδρατμούς που αυτές θα φέρουν σχηματίζοντας σύννεφα στα δυτικά ηπειρωτικά.

Αντίστοιχα καθώς θα περνούν αυτές οι ίδιες αέριες μάζες πάνω από το Αιγαίο, θα εμπλουτίζονται με περισσότερη υγρασία την οποία δύναται να εναποθέτουν με τη μορφή τοπικών βροχών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κοντά σε ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ο χάρτης βροχής για την ημέρα των Χριστουγέννων όπου εμφανίζονται κάποιοι χρωματισμοί που σημαίνουν τοπικές βροχές χαμηλής γενικά έντασης – διάρκειας (χάρτης 2).

Χριστούγεννα με άνοδο της θερμοκρασίας

Στον τελευταίο μας χάρτη γίνεται μία εκτίμηση των μέγιστων θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν ανήμερα των Χριστουγέννων στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Συνοψίζοντας η ημέρα των Χριστουγέννων θα είναι μία ημέρα όπου καιρικά θα ευνοούνται οι μετακινήσεις – εξορμήσεις σε βουνά – θάλασσες κτλ με μέγιστες θερμοκρασίες πολύ καλές για την εποχή, το κρύο αισθητό νύχτα και πρωί και το στρωμένο χιόνι να διατηρείται στους ορεινούς όγκους άρα και στα περισσότερα χιονοδρομικά μας κέντρα και ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν ένα καλό υψόμετρο.

Βροχερός ο καιρός προς την Πρωτοχρονιά

Κλείνοντας μια εικόνα για τις ημέρες προς την Πρωτοχρονιά, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα βροχερό καιρικό σκηνικό μιας και το ατμοσφαιρικό βουνό φαίνεται να καταρρέει ανοίγοντας τον δρόμο στις κακοκαιρίες από τα δυτικά να φτάσουν μέχρι και τη χώρα μας. Θερμοκρασιακά θα κυμανθούμε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με τα χιόνια προς τα ψηλά βουνά μας.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024