Οι αρχικές ελπίδες ότι  η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο δείχνουν να διαψεύδονται από προκαταρκτική μελέτη στη Βρετανία, η οποία εκτιμά ότι ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου παραμένει στα ίδια επίπεδα με την παραλλαγή Δέλτα.

Επιπλέον, η Όμικρον υπολογίζεται ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά στη Βρετανία και να διπλασιάζονται κάθε μόλις δύο ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο, με επικεφαλής των γνωστό λοιμωξιολόγο καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, συνέκριναν 15.000 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα Όμικρον με περισσότερα από 200.000 κρούσματα άλλων στελεχών.

Μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της Όμικρον είναι μειωμένη σε σχέση με τη Δέλτα, όπως εκτιμάται είτε από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα, ή από την αναλογία των κρουσμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομείο μετά τη λοίμωξη» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Ανεπαρκής ο αρχικός εμβολιασμός

Για τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία, ίδια με τα εμβόλια στην ΕΕ, η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Όμικρον κυμαινόταν από 0% έως 20% έπειτα από δύο δόσεις, και από το 55% έως το 80% μετά την αναμνηστική δόση.

Ακόμα, «η Όμικρον συνδέθηκε με 5,41 φορές υψηλότερο ρίσκο επαναλοίμωξης συγκριτικά με τη Δέλτα. Αυτό υποδεικνύει σχετικά χαμηλά επίπεδα εναπομείνουσας ανοσίας από προηγούμενη λοίμωξη».

Πριν από την εμφάνιση της Όμικρον, η προηγούμενη λοίμωξη προσέφερε προστασία 8% έναντι νέας λοίμωξης τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη στην οποία αναφέρονται οι ερευνητές του Imperial. Σήμερα όμως «η προστασία που προσφέρει η προηγούμενη λοίμωξη έναντι της επαναλοίμωξης με Όμικρον μπορεί να πέφτει έως το 19%».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr