Κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πανδημικό κύμα, πάντα ακολουθεί χρονικά κύμα νοσηλειών.

Αφού περάσουμε την αναταραχή των δύο επόμενων μηνών, με την επέλαση του στελέχους Όμικρον, μετά με περισσότερη ψυχραιμία, καινούρια εργαλεία και χωρίς να είμαστε με νοσοκομεία «στο κόκκινο», θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την «συμβίωση μας με τον ιό ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ένας βραχνάς η πίεση του οποίου ωστόσο θα είναι πιο διαχειρίσιμη.

Αυτό ανέφερε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την μετάλλαξη Όμικρον.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2022 δεν θα είναι η χρονιά που δεν θα πάμε σε μια πιο ομαλή συμβίωση με τον ιό, εκτίμησε ο καθηγητής.

Κύμα νοσηλειών

Κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πανδημικό κύμα, πάντα ακολουθεί χρονικά κύμα νοσηλειών. Το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα νοσηλειών και το τι ζημιά θα προκαλέσει εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένα θα είναι τα νοσοκομεία αλλά και πόσο ισχυρό θα είναι τελικά το κύμα, πρόσθεσε.

Τι ξέρουμε για την Ομικρον

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε ήδη αρχίσει να μαθαίνουμε αρκετά γύρω από το νέο αυτό στέλεχος. «Μπορεί και φτιάχνει πολύ ισχυρότερα δίκτυα μετάδοσης γιατί πλέον στα συγκεκριμένα δίκτυα μετάδοσης συμμετέχουν πολύ περισσότερο και οι εμβολιασμένοι» είπε μεταξύ άλλων εξηγώντας περαιτέρω πως αυτό αφορά σίγουρα τους διπλά εμβολιασμένους και πρόκειται να επηρεάσει και τους τριπλά εμβολιασμένους σε μικρότερο εντούτοις βαθμό.

Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι για τους περισσότερους που έχουν εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό τους, είτε είναι νεότεροι με διπλό εμβολιασμό, είτε με τρίτη δόση- κι ακόμη καλύτερα- τριπλό εμβολιασμό (όλοι οι ηλικιωμένοι), σε ατομικό επίπεδο το ρίσκο τους είναι σχετικά χαμηλό» είπε αναλύοντας το πόσο πιθανό είναι αυτές οι ομάδες πολιτών να νοσήσουν σοβαρά και να μπουν σε ΜΕΘ.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο τους να μπουν σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρό» είπε συγκεκριμένα αντιπαραβάλλοντας ωστόσο πως υπάρχει και μια δεξαμενή συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν ανοσιακά ευάλωτοι κι είναι κατά βάση οι ανεμβολίαστοι και ένα μικρό μέρος εμβολιασμών που δυστυχώς εξαιτίας παραγόντων όπως το καθεστώς ανοσοκαταστολής, ευπάθειας η μεγάλης ηλικίας παραμένουν ευάλωτοι ως προς την πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο εάν μολυνθούν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr