Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομικρον - Πότε περιμένουμε τα δύσκολα - Ποιοι και γιατι κινδυνεύουν λιγότερο

Ομικρον – Πότε περιμένουμε τα δύσκολα – Ποιοι και γιατι κινδυνεύουν λιγότερο

Κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πανδημικό κύμα, πάντα ακολουθεί χρονικά κύμα νοσηλειών.

Αφού περάσουμε την αναταραχή των δύο επόμενων μηνών, με την επέλαση του στελέχους Όμικρον, μετά με περισσότερη ψυχραιμία, καινούρια εργαλεία και χωρίς να είμαστε με νοσοκομεία «στο κόκκινο», θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την «συμβίωση μας με τον ιό ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ένας βραχνάς η πίεση του οποίου ωστόσο θα είναι πιο διαχειρίσιμη.

Αυτό ανέφερε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την μετάλλαξη Όμικρον.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2022 δεν θα είναι η χρονιά που δεν θα πάμε σε μια πιο ομαλή συμβίωση με τον ιό, εκτίμησε ο καθηγητής.

Κύμα νοσηλειών

Κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πανδημικό κύμα, πάντα ακολουθεί χρονικά κύμα νοσηλειών. Το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα νοσηλειών και το τι ζημιά θα προκαλέσει εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένα θα είναι τα νοσοκομεία αλλά και πόσο ισχυρό θα είναι τελικά το κύμα, πρόσθεσε.

Τι ξέρουμε για την Ομικρον

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε ήδη αρχίσει να μαθαίνουμε αρκετά γύρω από το νέο αυτό στέλεχος. «Μπορεί και φτιάχνει πολύ ισχυρότερα δίκτυα μετάδοσης γιατί πλέον στα συγκεκριμένα δίκτυα μετάδοσης συμμετέχουν πολύ περισσότερο και οι εμβολιασμένοι» είπε μεταξύ άλλων εξηγώντας περαιτέρω πως αυτό αφορά σίγουρα τους διπλά εμβολιασμένους και πρόκειται να επηρεάσει και τους τριπλά εμβολιασμένους σε μικρότερο εντούτοις βαθμό.

Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι για τους περισσότερους που έχουν εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό τους, είτε είναι νεότεροι με διπλό εμβολιασμό, είτε με τρίτη δόση- κι ακόμη καλύτερα- τριπλό εμβολιασμό (όλοι οι ηλικιωμένοι), σε ατομικό επίπεδο το ρίσκο τους είναι σχετικά χαμηλό» είπε αναλύοντας το πόσο πιθανό είναι αυτές οι ομάδες πολιτών να νοσήσουν σοβαρά και να μπουν σε ΜΕΘ.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο τους να μπουν σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρό» είπε συγκεκριμένα αντιπαραβάλλοντας ωστόσο πως υπάρχει και μια δεξαμενή συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν ανοσιακά ευάλωτοι κι είναι κατά βάση οι ανεμβολίαστοι και ένα μικρό μέρος εμβολιασμών που δυστυχώς εξαιτίας παραγόντων όπως το καθεστώς ανοσοκαταστολής, ευπάθειας η μεγάλης ηλικίας παραμένουν ευάλωτοι ως προς την πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο εάν μολυνθούν.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024