Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ - Εμεινε 7 ώρες ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια - Συγκλονιστική μαρτυρία

Ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ – Εμεινε 7 ώρες ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια – Συγκλονιστική μαρτυρία

«Απλώς είμαι ευτυχής που ζω ακόμα», λέει ο νεαρός Αφροαμερικανός, 21 ετών, που ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του εργοστασίου κεριών στο Μέιφιλντ του Κεντάκι.

Το σώμα του είναι ακόμα γεμάτο μώλωπες, όμως δηλώνει χαρούμενος που ζει: ο Τζεμάριον Χαρτ πέρασε σχεδόν επτά ώρες αγωνίας κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου κεριών στη Μέιφιλντ του Κεντάκι, που ισοπέδωσε την Παρασκευή ανεμοστρόβιλος τον οποίο μετεωρολόγοι και οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν ιστορικής ισχύος.

«Είμαι ευτυχής»

«Απλώς είμαι ευτυχής που ζω ακόμα», θα πει ο νεαρός Αφροαμερικανός, 21 ετών, που είχε πιάσει δουλειά μόλις δέκα ημέρες πρωτύτερα στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου Mayfield Consumer Products.

Είχε βάρδια στο κτίριο, στο δυτικό τμήμα της μικρής πόλης, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου.

Από το κτίριο δεν απέμειναν παρά σωρός μεταλλικές πλάκες, ατσάλι και ξύλο, που σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη μεθοδικά, με την ελπίδα – μολονότι αργοσβήνει πια – ότι θα βρουν κι άλλους επιζώντες.


Το εργοστάσιο κεριών όπου εργαζόταν ο Τζεμάριον Χαρτ ισοπεδώθηκε

Το βράδυ της Παρασκευής, αφηγείται ο Τζεμάριον Χαρτ, «ακούσαμε τη σειρήνα (του συναγερμού) και τρέξαμε για να πάμε στον χώρο ασφαλείας, αλλά ήρθε, χτύπησε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

Οταν ο ανεμοστρόβιλος έφτασε στο κτίριο, η οροφή κατέρρευσε, παγιδεύοντας τους εργαζόμενους.

«Ηταν τρομακτικό, με καταπλάκωσαν τοίχοι, σίδερα, ξύλα», εξομολογείται ο νεαρός. «Οσο συνεχιζόταν, τόσο περισσότερο το κτίριο διαλυόταν, κατέρρεε. Στην αρχή μπορούσα να κινηθώ λιγάκι, μετά δεν ήταν πλέον δυνατό, ήμουν καθηλωμένος» προσθέτει.

«Απλώς προσπαθούσα να ελέγχω την αναπνοή μου, όμως για άλλους ήταν αδύνατον, πανικοβάλλονταν. Μερικοί λιποθύμησαν, άλλοι πέθαναν» λέει.

«Ελπίδα»

Ο νεαρός μπόρεσε να βγάλει το κινητό από την τσέπη και να τηλεφωνήσει στη φίλη του, που είναι έγκυος, μετά στη μητέρα του.

«Αυτό μου έδωσε ελπίδα, αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω, να επιβιώσω, να περιμένω τα σωστικά συνεργεία», που τον απεγκλώβισαν έπειτα από σχεδόν επτά ώρες αγωνιώδους αναμονής, στις 03:40, εξηγεί.

Τα πρώτα σωστικά συνεργεία, που έφθασαν επιτόπου μια ώρα μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, χρειάστηκαν πολλή ώρα προτού αρχίσουν να απομακρύνουν, πολύ προσεκτικά, συντρίμμια. «Η παραμικρή λάθος κίνηση θα μας συνέθλιβε», εξηγεί ο Τζεμάριον Χαρτ.

Αφού τον απεγκλώβισαν, πυροσβέστες τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Δεν ένιωθε τα πόδια του.

«Τότε είδα: το εργοστάσιο, το πάρκινγκ, τα αυτοκίνητα – όλα είχαν χαθεί», αφηγείται.
Πέρα από τους μώλωπες και τους πόνους στα πόδια, ο νεαρός θα παραδεχτεί πως η καταστροφή τον τραυμάτισε επίσης ψυχικά.

Συνάδελφός του που γνώριζε είναι νεκρός. Ξαναζεί στο κεφάλι του το μαρτύριό του κάθε φορά που αναφέρεται το εργοστάσιο.

«Οι εικόνες γυρίζουν μέσα στο κεφάλι σου. Είναι δύσκολο να το χειριστείς», δηλώνει.

«Εχουν εξοργιστεί»

Καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας από τη διεύθυνση του εργοστασίου, η οποία αποφάσισε η παραγωγή να συνεχιστεί παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών.

Πολλοί από τους εργαζόμενους «έχουν εξοργιστεί» επειδή κλήθηκαν «να δουλέψουν εκείνο το βράδυ» χωρίς «καμιά προειδοποίηση», εξηγεί.

Η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές στη δικαιοσύνη: «Αφού δεν έκανε αυτό που έπρεπε ώστε η ασφάλεια των εργαζομένων να είναι η προτεραιότητα, της αξίζει», κρίνει.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024