Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμού η τέταρτη δόση – Ποιους θα αφορά

Κοροναϊός – Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμού η τέταρτη δόση – Ποιους θα αφορά

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες ποντάρουν πολλά στο όπλο του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ορισμένα επιπλέον βήματα για να ενισχύσει την προστασία ορισμένων ομάδων από το εμβόλιο εξετάζει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εξετάζουν την χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως στους ανοσοκατασταλμένους, με την πάροδο ενός εξαμήνου από την τρίτη δόση.

Όσον αφορά στους νοσήσαντες, όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου μετά την νόσηση τους θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, η επιτροπή ενδέχεται να εισηγηθεί για χορήγηση και 2ης δόσης στου νοσήσαντες να θεωρηθεί πλήρης ο εμβολιασμός τους.

Μπουρλά –  «Νομίζω θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση»

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο ημέρες, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκρινε ότι ίσως χρειαστεί η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου της εταιρείας νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Όταν δούμε τα πραγματικά στοιχεία, θα κρίνουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται πλήρως από την τρίτη δόση και για πόσο (…) Νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η τέταρτη αυτή δόση θα πρέπει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να γίνει 12 μήνες μετά την τρίτη, αλλά «με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να το δούμε, γιατί έχουμε λίγα δεδομένα. Μπορεί να πρέπει να γίνει νωρίτερα».

Τι είχε πει Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης για τέταρτη δόση

Στο πλαίσιο του παραπάνω, και προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους που ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσαν ορισμένες απαντήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, η μόνη ομάδα για την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης είναι η πολύ βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή μεταμοσχευμένοι ή άνθρωποι που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Σημείωσε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού γνωρίζει εξαρχής ότι δεν απαντά καλά στο εμβόλιο.

Από πλευράς του, ο κ. Μαγιορκίνης προσέθεσε ότι σε έναν ανοσοκατεσταλμένο είναι πιθανό η τέταρτη δόση να είναι δεδομένη, αλλά για τους υπόλοιπους μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024