Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία – Στο κενό έπεσε και νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για σταθεροποίηση της λίρας

Τουρκία – Στο κενό έπεσε και νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για σταθεροποίηση της λίρας

Η γραμμή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ρίχνει βαριά τη σκιά της στο τουρκικό νόμισμα, ειδικά με δεδομένο πως οι αγορές περιμένουν και νέα περικοπή των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα

Σε μια ακόμη παρέμβαση, την τρίτη μέσα σε μόλις δέκα μέρες, αναγκάστηκε να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια μάταιη, όπως αποδείχτηκε, προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, καθώς η γραμμή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει διατάξει ο Ερντογάν ρίχνει βαριά τη σκιά της στο τουρκικό νόμισμα.

Λεπτομέρειες για το ύψος των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα που αναγκάστηκε να ξοδέψει η κεντρική τράπεζα από τα ήδη ασθενή ταμεία της δεν έγιναν βέβαια γνωστές, όμως η αρμόδια νομισματική αρχή παραδέχτηκε την παρέμβαση επικαλούμενη τις «μη υγιείς» διακυμάνσεις του τουρκικού νομίσματος, ένας όρος που ήταν κυριολεκτικά δανεισμένος από τις πρόσφατες ομιλίες του Τούρκου προέδρου.

Η παρέμβαση ανέκοψε πρόσφατα την καθοδική πορεία του νομίσματος, αλλά γρήγορα τα όποια κέρδη εξανεμίστηκαν, με αποτέλεσμα η λίρα να κατρακυλά και πάλι πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 14 λιρών ανά δολάρια.

Συγκεκριμένα, η λίρα βρισκόταν γύρω στο 13,89 έναντι του δολαρίου, με την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας να οδηγεί σε πρόσκαιρη άνοδο της στο 13,37, πριν αρχίσει εκ νέου να υποχωρεί κοντά στα επίπεδα του 13,89.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η τουρκική λίρα έχει αγγίξει το 13,9 τρεις φορές, ενώ την Τρίτη έπιασε «πάτο» στις 14 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει χάσει το 38% της αξίας της

«Η επιρροή της παρέμβασης ήταν μικρή, καθώς οι αγορές γνωρίζουν πως τα (ξένα συναλλαγματικά) αποθέματα έχουν υποχωρήσει δραστικά» σχολίασε ο Ιπέκ Οζκαρνεσκάγια της Swissquote στο Reuters.

Το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν, υπό νέα διοίκηση, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τη μείωση των επιτοκίων, ενώ οι απώλειες συνολικά για τη χρονιά ξεπερνούν το 45%.

Η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Ερντογάν είναι πως τα υψηλά επιτόκια είναι καταστροφικά για την οικονομία και οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος για το Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στο 21%, ήτοι σε υψηλά τριετίας, άποψη που προφανώς δεν συμμερίζονται έγκριτοι οικονομολόγοι με τις συνέπειες να αποτυπώνονται στον ευτελισμό του τουρκικού νομίσματος.

Στους τελευταίους ήρθε να προστεθεί, προ ημερών, και ο διεθνής οίκος Fitch, ο οποίος αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από «σταθερές» σε «αρνητικές» επικαλούμενος ακριβώς το υψηλό ρίσκο που προκύπτει από την χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει χαράξει η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την Fitch η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ήταν πρόωρη, υπονομεύει την εγχώρια εμπιστοσύνη και αυξάνει το ρίσκο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στοιχεία που αντανακλώνται στην δραστική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα και κόντρα στους επικριτές, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα περικοπή των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αναμένεται να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια στο 14%, από το 15% που είναι σήμερα, μετά από διαδοχικές περικοπές ύψους 400 μονάδων βάσης.

Ο ίδιος ο Ερντογάν βέβαια δεν δείχνει να πτοείται και μάλιστα κατά το υπουργικό συμβούλιο, μέσα στην εβδομάδα, επέμεινε πως η αστάθεια στην αγορά σταδιακά θα σταματήσει ρίχνοντας την ευθύνη για την ακρίβεια που γονατίζει τα τουρκικά νοικοκυριά στις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και του ρεύματος.

Ο οίκος Moody’s, από την πλευρά του, υποστήριξε σε έκθεση του πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί έως και στο 25%, μέσα στους επόμενους μήνες, ειδικά δε, μετά από μια ακόμη μείωση των επιτοκίων με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024