Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Ασφαλές το εμβόλιο για τις μέλλουσες μητέρες – Στις πόσες δόσεις είναι προστατευμένες οι έγκυες

Κοροναϊός – Ασφαλές το εμβόλιο για τις μέλλουσες μητέρες – Στις πόσες δόσεις είναι προστατευμένες οι έγκυες

Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την κύηση οδήγησε στη δημιουργία συμβουλευτικής γραμμής για τις έγκυες, με στόχο να τονιστεί η αναγκαιότητα και η ασφάλεια του εμβολιασμού.

Ο κοροναϊός και ο εμβολιασμός προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες διστάζουν να εμβολιαστούν.

Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την κύηση οδήγησε στη δημιουργία συμβουλευτικής γραμμής για τις έγκυες, με στόχο να τονιστεί η αναγκαιότητα και η ασφάλεια του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής, έχουν δεχτεί παραπάνω από 500 κλήσεις και εκείνο που διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες έχουν μεγάλο φόβο και ανησυχία. Σε καμία από αυτές τις γυναίκες δεν ήταν απαγορευτικό το εμβόλιο.

«Κυρίως φοβούνται τι θα γίνει με το μωρό τους. Πιο πολύ είναι ότι θέλουν συζήτηση, το κάθε τηλεφώνημα διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά», είπε η κ. Καλανταρίδου και πρόσθεσε ότι υπήρχε ένα ποσοστό 17% που οι γυναικολόγοι τους τούς είπαν ότι το να κάνουν το εμβόλιο ή όχι είναι δική τους απόφαση κι εκείνες αποφασίζουν.

«Δεν είναι σωστό να πεις σε μία έγκυο που έχει τους φόβους της και τις αμφιβολίες της ότι είναι δική σου απόφαση», είπε.

Αναγκαία η ενημέρωση

Η κ. Καλανταρίδου τόνισε πως οι αντενδείξεις για το εμβόλιο είναι πάρα πολύ λίγες και σπάνιες και συστήνει στις έγκυες να το κάνουν. Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων έχει πυροδοτήσει την ανάγκη να υπάρχει ενημερωτικό υλικό και υπάρχει η σκέψη να γίνει μία σχετική εφαρμογή για τα κινητά. Μάλιστα, ανέφερε ένα σχετικό τηλεφώνημα που τους άγγιξε και αφορά μία έγκυο από την Αλεξανδρούπολη, με τον πατέρα της να είναι γυναικολόγος και να την προτρέπει να καλέσει στη γραμμή για να ενημερωθεί κατάλληλα.

«Στον 7ο μήνα είναι αργά να γίνει το εμβόλιο, γιατί είναι εκτεθειμένες. Έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες δεν απαντούν καλά με την πρώτη δόση και χρειάζονται οπωσδήποτε και τη δεύτερη δόση».

Το έμβρυο δεν επηρεάζεται από τον εμβολιασμό, αλλά παίρνει τα προστατευτικά αντισώματα της μητέρας. Επιπλέον, όσες θηλάζουν δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Ιδιαίτερα, στη Βρετανία 1 στους 5 που έχουν βαριά πνευμονία και είναι διασωληνωμένοι με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) είναι είναι είτε έγκυες ανεμβολίαστες είτε με μία δόση του εμβολίου.

Η κ. Καλανταρίδου τόνισε πως για να είναι προστατευμένες οι έγκυες θα ήταν καλό να κάνουν και την τρίτη δόση.

Οι έγκυες και οι νέες γυναίκες μπορούν να ενημερωθούν καλώντας στο  213 2039142, από τις 10:00 έως τις 18:00. Απαντήσεις δίνουν μαιευτήρες γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024