Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ενδείξεις κόπωσης της Δέλτα - Ξανασηκώνεται το τείχος ανοσίας

Κοροναϊός – Ενδείξεις κόπωσης της Δέλτα – Ξανασηκώνεται το τείχος ανοσίας

Ομως την εποχή της ανθοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της πιο φονικής έκφανσης του κοροναϊού, τα ωστικά κύματα από τα δράματα που εκτυλίσσονται κάθε στιγμή της μέρας στα νοσοκομεία, συνταράσσουν τις μικρές και μεγαλύτερες τοπικές κοινωνίες.

Ενας άνθρωπος μπορεί να έχει μόνο 150 φίλους στη ζωή του υποστηρίζει o βρετανός εξελικτικός ψυχολόγος Ρόμπιν Ντάνπαρ. Κι αυτό γιατί ο καθένας μπορεί να νιώσει αισθήματα, να ενδιαφερθεί πραγματικά, να πονέσει και να χαρεί, μόνο για συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων και όχι για παραπάνω.

Όμως την εποχή της ανθοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της πιο φονικής έκφανσης του κοροναϊού, τα ωστικά κύματα από τα δράματα που εκτυλίσσονται κάθε στιγμή της μέρας στα νοσοκομεία, συνταράσσουν τις μικρές και μεγαλύτερες τοπικές κοινωνίες.

Προσδοκίες

Τα δεδομένα που συλλέγονται ώρα με την ώρα από τους επιστήμονες αφήνουν να διαφανεί τάση σταθεροποίησης του αριθμού των μολύνσεων, χωρίς όμως να τροφοδοτούν περισσότερες προσδοκίες.

Οι θάνατοι σχεδόν 100 ανθρώπων καθημερινά, οι 700 και πλέον που είναι διασωληνωμένοι, οι δεκάδες που περιμένουν να πάρουν τη θέση τους γύρω από τη ρουλέτα της ζωής τους ελπίζοντας πως από το κρεβάτι της Εντατικής θα σηκωθούν μόνοι τους, δεν προκρίνουν τον εφησυχασμό.

Μόνη εμβολιασμένη

Ο Χαράλαμπος Γώγος διαβλέπει σταθεροποίησή της και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων.

«Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών. Η  πτώση στους σκληρούς δείκτες θα καθυστερήσει κατά 2-4 εβδομάδες».

Ο ιός προλαβαίνει γυναίκα πριν κάνει την τρίτη δόση και την ρίχνει στην Εντατική στις Σέρρες. Αγωνίζεται για εννιά μέρες, η μόνη εμβολιασμένη ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς, αλλα στέκεται στα πόδια της, και εξέρχεται αφήνοντας τη μπίλια να γυρνά.

Πέντε παιδιά

Ιερέας 42 χρονών και πατέρας πέντε παιδιών, αγαπητός σε όλους στην Εύβοια, πεθαίνει από κοροναϊό και ο θάνατός του συγκλονίζει απείρως περισσότερους από 150 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, σπέρνοντας φόβο, φυτεύοντας μελλοντικές μνήμες.

Εύβοια – Ανεμβολίαστος ιερέας, πατέρας πέντε παιδιών, πέθανε από κοροναϊό

Δύο αδέρφια 64 ετών και 55 ετών, που έμεναν στο ίδιο σπίτι στην Πάτρα, πέθαναν από κοροναϊό μέσα σε λίγες ώρες. Ολη τους τη ζωή ήξερε ο καθένας πού είναι και τι κάνει ο άλλος, την πιο δύσκολη στιγμή, δεν βγήκε λέξη από το στόμα τους.

Ηλπιζαν

Ηλπιζαν οι γιατροί σε εκείνο το μεσοδιάστημα από την εκδημία του πρώτου, να καταφέρουν να σώσουν τον μικρότερο. Δεν τα κατάφεραν. Πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί ότι ο απολογισμός της χρονιάς που εκπνέει θα είναι βαρύς.

Τις τελευταίες 22 ημέρες του έτους προβλέπουν ότι στη «μαύρη λίστα» των θυμάτων θα προστεθούν επιπλέον έως και 2.000 θάνατοι.

Ο Νίκος Τζανάκης σπεύδει να προσθέσει πως «η αποκλιμάκωση που καταγράφεται σήμερα θα αρχίσει να αντανακλά στα νοσοκομεία – και συγκεκριμένα στον αριθμό των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και των καθημερινών απωλειών – μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι έως τις 25 Δεκέμβρη ακόμη 1.000-1.200 ασθενείς θα χάσουν τη μάχη για τη ζωή τους. Μοιραία, έως το τέλος του έτους ο αντίστοιχος αριθμός θα εκτοξευτεί σε 1.500-2.000».

Μια ανάσα

Η Αττική κατέγραψε την Τετάρτη 1.783 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 935. Τις τελευταίες μέρες 80.000 άνθρωποι ηλικίας 60 χρονών και πάνω πήγαν να κάνουν την πρώτη δόση. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Στην Αφρική το 7% έχει πλήρη ανοσία. Τη χρονιά που έρχεται η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 θα ξεπεράσει τις 20 δισεκατομμύρια δόσεις.

Το στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες και ο Ηλίας Μόσιαλος πιστεύει πως αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Ομικρον – Πότε θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία; Ο Μόσιαλος απαντά

Διαβάστε επίσης: Εύβοια – Ανεμβολίαστος ιερέας, πατέρας πέντε παιδιών, πέθανε από κοροναϊό

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024