Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ - Ο κοροναϊός κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του AIDS - Να καταπολεμήσουμε και τις δύο πανδημίες

ΠΟΥ – Ο κοροναϊός κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του AIDS – Να καταπολεμήσουμε και τις δύο πανδημίες

Στην υποσαχάρεια Αφρική κατοικούν τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 63% των νέων μολύνσεων

Η καταπολέμηση του ιού HIV, που είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, επιβραδύνθηκε λόγω της εμφάνισης του νέου κοροναϊού, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ζητά την καταπολέμηση ταυτόχρονα και των δύο πανδημιών.

Πολλές χώρες έμειναν πίσω στους διεθνείς στόχους «και οι δυσκολίες που έχουν σχέση με την Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο παγκόσμιος στόχος είναι να τεθεί τέλος στο AIDS, να σταματήσει να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία έως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ICASA), που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, μόνο εννέα χώρες είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου: η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Κένυα, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε.

«Το πρόσωπο του HIV εξακολουθεί να είναι συντριπτικά αυτό μιας μαύρης γυναίκας», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, σε ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης τη Δευτέρα.

Στην υποσαχάρεια Αφρική κατοικούν τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 63% των νέων μολύνσεων. Με 7,8 εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Πώς ο κοροναϊός θα οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και από φυματίωση, AIDS και ελονοσία

Η Covid-19 «κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του HIV, αλλά ένας ιός δεν μπορεί να υπερισχύει ενός άλλου», προειδοποίησε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είχε μειωθεί κατά 43% την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Σήμερα, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2020, 680.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS.

«Αν οι κυβερνήσεις δεν επιταχύνουν τον ρυθμό, δεν αυξήσουν τους πόρους και δεν δεσμευτούν στην ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας των χωρών τους, δεν θα καταφέρουμε να διανύσουμε την τελική ευθεία», προειδοποίησε η Δρ Μοέτι.

Σε διάστημα 40 ετών, το AIDS σκότωσε 36,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024