Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τραγικό το αποτύπωμα της πανδημίας - Δεκάδες θάνατοι κάθε μέρα και έμφραγμα στα νοσοκομεία - Ανησυχία για την Όμικρον

Κοροναϊός – Τραγικό το αποτύπωμα της πανδημίας – Δεκάδες θάνατοι κάθε μέρα και έμφραγμα στα νοσοκομεία – Ανησυχία για την Όμικρον

Συνολικά 556 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό μέσα στις 6 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου

Τραγικό είναι το αποτύπωμα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που θεωρείται ακόμη και έξι φορές μεταδοτικότερη από τη Δέλτα.

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων για το 2021 -τον δεύτερο από την αρχή της πανδημίας.  Οι νεκροί έφτασαν στους 116, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ  με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να στενάζουν. Η παρατεταμένη πίεση και η ασφυξία στις ΜΕΘ κρατά σε υψηλά επίπεδα και τον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο ανήλθαν σε 714.

556 νεκροί σε έξι μέρες

Συνολικά 556 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό μέσα στις 6 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, με το οδυνηρό αυτό στοιχείο να προκαλεί τρόμο.

Την ίδια ώρα, τα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένα στο σύνολό τους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ποσοστό 98,92% οι κλίνες ΜΕΘ covid ήταν κατειλημμένες προχθές Κυριακή, ενώ έχουμε συνολικά 714 διασωληνωμένους. Σχεδόν ο ένας στους πέντε εξ αυτών είναι δασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.


Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους επόμενους μήνες όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά καθώς η Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική και προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη.

Όπως μάλιστα σημείωσε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κοροναϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα, αφού τα δύο κρούσματα που ελέγχθηκαν γονιδιακά, αποδείχθηκε ότι φέρουν το νέο στέλεχος. Πρόκειται για ζευγάρι το οποίο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική, πριν επιβληθεί η απαγόρευση. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα ανέρχονται πλέον σε τρία και έχουν όλα ήπια συμπτώματα.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Αν και το  τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικόν» κ. Πουρνάρας, οι εμβολιασμοί αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς. «Ο πληθυσμός ανταποκρίνεται. Η υποχρεωτικότητα θα ωθήσει τους περισσότερους άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο, ούτε να χάσουμε πολλούς ανθρώπους», όπως είπε.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Όμικρον και Αττική ανησυχούν τους ειδικούς – Τέλος Δεκεμβρίου αποκλιμάκωση στην Αθήνα

Σχολιάζοντας τη φοβία του κόσμου, που ανησυχεί ότι θα χρειάζεται να κάνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα επαναληπτική δόση του εμβολίου, είπε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι: «Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ημέρα. Τα εμβόλια είναι αθώα. Το ζήτημα είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι που πεθαίνουν, καθώς και οι οικονομίες».

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, που γνωρίζει όσο κανείς το πρόβλημα με την κλινική αντιμετώπιση του κοροναϊού, δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε 80 ανθρώπους την ημέρα και να μην παίρνουμε μέτρα. Πρέπει να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στο 95% – 98% και να κάνουμε τις δόσεις που χρειάζεται», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί και ας είναι εκ του περισσού».

Εμβολιασμοί παιδιών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 59.864 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την ενισχυτική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κλείνονται 11.500 ραντεβού την ημέρα για εμβολιασμό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια και εάν κριθεί αναγκαίο θα ανοίξουν και άλλες εμβολιαστικές γραμμές.

Στο μεταξύ ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5-11 ετών, τα οποία εμβολιάζονται αποκλειστικά με Pfizer.

Η πρώτη παραλαβή θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου και ο πρώτος εμβολιασμός την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων. Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών. Όταν ανοίγει ένα φιαλίδιο θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί 10 ραντεβού παιδιών αυτών των ηλικιών.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024