«Εδώ σπουδάζετε όχι μόνο με φοιτητές από τη Δυτική Θράκη, αλλά με τα αδέλφια σας από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Ρουμανία και άλλες 84 χώρες. Συναντάτε τους γιους της πατρίδας».

«Βραδιά Δυτικής Θράκης» διοργάνωσαν φοιτητές από την Ελλάδα στο τουρκικό «Πανεπιστήμιο Θράκη» της Αδριανούπολης.

«Τους γιους της πατρίδας»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βαλκανικό Συνεδριακό Κέντρο. Σύμφωνα με τον ομιλητή πρύτανη του πανεπιστημίου Ερχάν Ταμπάκογλου πολλοί φοιτητές από την ελληνική Θράκη σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αδριανούπολη.

«Περίπου 1150 φοιτητές από τη Δυτική Θράκη σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκης», είπε, προσθέτοντας ότι «αποφοίτησαν 831 και αυτή είναι μια πραγματικά περήφανη στιγμή για εμάς.

«Εδώ σπουδάζετε όχι μόνο με φοιτητές από τη Δυτική Θράκη, αλλά με τα αδέλφια σας από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Ρουμανία και άλλες 84 χώρες. Συναντάτε τους γιους της πατρίδας», τόνισε.

Ο Ταμπάκογλου σημείωσε ότι οι φοιτητές της Δυτικής Θράκης βρίσκονται πάντα στο πλευρό της και η ένωση θα συνεχιστεί.

Ο αντιπρύτανης Δρ. Μουράτ Τουρκιούλμαζ ανέφερε, επίσης, ότι περίπου 6 χιλιάδες ξένοι φοιτητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκη και τόνισε ότι 10 χιλιάδες ξένοι φοιτητές θα λάβουν εκπαίδευση μέχρι το 2023.

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Μετανάστευσης της Αδριανούπολης Μουσά Ασλιόγλου μίλησε για τη βαθιά ριζωμένη τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια.

Τον τουρκικό εθνικό ύμνο

Επισήμανε ότι η τουρκόφωνη κοινωνία της Δυτικής Θράκης δεν εγκατέλειψε τις πολιτιστικές της αξίες παρά τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές πιέσεις που βίωσε, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα της τουρκικότητας στη Δυτική Θράκη είναι πρόβλημα για όλους μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αδριανούπολης Κεμάλ Σοϊτούρκ, ο Διευθυντής της Επαρχίας Νεολαίας και Αθλητισμού της Αδριανούπολης Σελίμ Ακ, επιστήμονες και φοιτητές από την ελληνική Θράκη.

Φοιτητές της Φοιτητικής Ενωσης Δυτικής Θράκης μίλησαν για τον Δρ Σαντίκ Αχμέτ και τραγούδησαν τον τουρκικό εθνικό ύμνο.

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία δύο μουσικών σχημάτων αποτελούμενα από τους μαθητές του κρατικού ωδείου και τους φοιτητές της Δυτικής Θράκης.

Πηγή: konhaber, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr