Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Ήπια τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό

Κοροναϊός – Ήπια τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό

Από τα 140 περιστατικά που εξετάζει νέα μελέτη, σχεδόν ένα στα πέντε χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική, κανένα όμως δεν οδήγησε σε θάνατο.

Οι περισσότεροι νέοι που εμφανίζουν φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν γρήγορα, καθησυχάζει μελέτη του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων.

Η μυοκαρδίτιδα, όπως ονομάζεται η φλεγμονή του καρδιακού μυός, είναι σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εξασθενίσει την καρδιά και να επηρεάσει το ηλεκτρικό της σύστημα που δίνει την εντολή για κάθε παλμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα λοίμωξης από ιούς, έχει όμως αναγνωριστεί και ως πολύ σπάνια παρενέργεια ορισμένων εμβολίων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της ευλογιάς και τα εμβόλια mRNA κατά του κοροναϊού.

Είναι μια πιθανή παρενέργεια που αφορά κυρίως νεαρά άτομα, κυρίως άνδρες.

Πράγματι, το 90% των περιστατικών που εξετάζει η μελέτη αφορούσε άνδρες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Circulation, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 140 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε άτομα έως 21 ετών που απευθύνθηκαν σε 26 παιδιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά.

  • Σχεδόν όλα τα κρούσματα (97,8%) αφορούσαν νέους που είχαν λάβει εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού και εννέα στα δέκα εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.
  • Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Ο πόνος στο στήθος ήταν το μακράν το συχνότερο σύμπτωμα (99,3%).
  • Πυρετός και δύσπνοια εμφανίστηκαν περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών.
  • Κανείς δεν χρειάστηκε υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος
  • Κανείς δεν πέθανε.
  • Ένας στους πέντε ασθενείς (18,7%) χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική, όμως οι περισσότερη εξήλθαν από το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες.
  • Σχεδόν ένας στους πέντε (18,7%) παρουσίασε μειωμένη απόδοση της αριστερής κοιλίας, ωστόσο η καρδιακή λειτουργία είχε αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους ασθενείς που επέστρεψαν για νέα εκτίμηση.

«Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας για τα οποία υπάρχουν υποψίες σύνδεσης με εμβόλια Covid-19 σε άτομα κάτω των 21 είναι ήπια και υποχωρούν γρήγορα» δήλωσε η Ντονγκάν Τρούόνγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα και επικεφαλής της μελέτης.

Επισήμανε πάντως ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για να γίνουν γνωστές τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η μελέτη δεν εξέτασε την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα στο Ισραήλ η διαταραχή εμφανίζεται σε δύο άτομα ανά 100.000 εμβολιασμένους.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε πως «τα οφέλη του εμβολιασμού […] υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πολύ σπάνιων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024