Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Όμικρον - «Το έμαθα από τα κανάλια» ισχυρίζεται ο ασθενής «μηδέν» στην Ελλάδα

Παραλλαγή Όμικρον – «Το έμαθα από τα κανάλια» ισχυρίζεται ο ασθενής «μηδέν» στην Ελλάδα

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ασθενή «μηδέν», το πρώτο κρούσμα δηλαδή της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίστηκε στα Χανιά Κρήτης.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και ήταν καλά στην υγεία του. Επιστρέφοντας, είχε κάνει μοριακό τεστ, ενώ είναι και πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κοροναϊού.

Τις επόμενες ημέρες έκανε και σειρά από rapid test, με το τρίτο στη σειρά να βγαίνει θετικό, την περασμένη Δευτέρα. Μετά, ο άνδρας απευθύνθηκε σε εργαστήριο στα Χανιά για μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε επίσης θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Μιλώντας στο MEGA, ο άνδρας υποστηρίζει πως δεν έχει έχει κάποιο επίσημο χαρτί που να δηλώνει ότι έχει νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι νιώθει καλά και ότι δεν έχει κάποιο σύμπτωμα.

Ένας ισχυρισμός του ίδιου, ωστόσο, που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι έμαθε πως είναι φορέας αυτής της παραλλαγής από τα κανάλια.

Μιλώντας στο Open, ο «ασθενής μηδέν» είπε χαρακτηριστικά πως κανένας επίσημος οργανισμός δεν τον ενημέρωσε.

«Το έμαθα για την Όμικρον, ότι την έχω, από τα κανάλια. Κανένας επίσημος οργανισμός δεν με ενημέρωσε. Είμαι εμβολιασμένος και αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Ταξίδευα από Νότια Αφρική για Ελλάδα, και μετά Αθήνα – Χανιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι είχε κάνει όλα τα απαιτούμενα τεστ, τόσο rapid όσο και μοριακά, τα οποία είχαν βγει αρνητικά μέχρι που διαγνώστηκε θετικός την τέταρτη ημέρα. «Έχω κάνει όλα τα απαιτούμενα rapid και pcr τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά και μετά, την τέταρτη ημέρα, βρέθηκα σε ένα rapid θετικός» υπογράμμισε.

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου

Πηγές πάντως του υπουργείου Υγείας διαψεύδουν στο in.gr τον εν λόγω ισχυρισμό του ασθενή.

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, ο άνδρας είχε ενημερωθεί αρμοδίως.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες περί προσωπικών δεδομένων, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κρούσμα αφορά μια τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Πώς έγινε ο εντοπισμός του

Αναφερόμενος στο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε ότι ο πολίτης που εντοπίστηκε θετικός έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και ακολούθως έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα. Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι οι επαφές που είχε το κρούσμα είναι αρνητικές στον κοροναϊό και βρίσκονται επίσης σε απομόνωση.

Βάσει πληροφοριών του neakriti.gr, έχουν ιχνηλατηθεί 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο στο οικογενειακό περιβάλλον και όλοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, καθώς η μετάλλαξη εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως προς τη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και είναι νωρίς για συμπεράσματα, αν και δεδομένα δείχνουν πως ενδέχεται να είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

«Δεν χάθηκε χρόνος»

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετέβη στα Χανιά, ενώ τόνισε -μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV- ότι δεν χάθηκε χρόνος, καθώς υπήρχαν υποψίες δεδομένου ότι ο άνδρας ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική. Η ίδια ζήτησε να μην δημιουργείται πανικός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αλ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει γνωστό αν κάποια από τις επαφές του ασθενούς εμφανίσει την μετάλλαξη του ιού. Όπως σημείωσε, συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν κι άλλους ελέγχους στις επαφές του άνδρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, τη Δευτέρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το θετικό δείγμα, μπήκε αμέσως για γονιδιωματική ανάλυση και τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαμε το αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο για τα δεδομένα της Ελλάδας και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί αυτό το σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης».

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024