Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τελ Αβίβ – Αρνητική πρωτιά ως η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο

Τελ Αβίβ – Αρνητική πρωτιά ως η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο

Η ετήσια κατάταξη του EIU έκρυβε μια σειρά από εκπλήξεις

Μια ιδιαίτερη πρωτιά κατέκτησε φέτος το Τελ Αβίβ, που είναι επισήμως πλέον η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο. Αιτία για αυτό, η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα.

Η ισραηλινή πόλη ανέβηκε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο, κλέβοντας τα – ανεπιθύμητα – σκήπτρα από το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και τη Ζυρίχη, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης του Economist Intelligence Unit (EIU).

Η γαλλική πρωτεύουσα ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τη Σιγκαπούρη, ενώ τις υπόλοιπες δυο θέσεις της πρώτης πεντάδας κατέλαβαν η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ. Έκτη τερμάτισε η Νέα Υόρκη, έβδομη η Γενεύη και οι τρεις τελευταίες πόλεις της δεκάδας ήταν η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και η Οσάκα.

Το Λονδίνο ανέβηκε τρεις θέσεις στην ετήσια ταξινόμηση, φτάνοντας στη θέση 17, το Σίδνεϊ μία, φτάνοντας στη θέση 14 και η Μελβούρνη δύο, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση.

Η άνοδος του Τελ Αβίβ οφείλεται εν μέρει στο ισχυρό τοπικό νόμισμα, το σέκελ, σε σχέση με το δολάριο, αλλά και στην αύξηση των τιμών των μεταφορών και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη σε ό,τι αφορά την αγορά αλκοόλ και μεταφορών, η πέμπτη σε ό,τι αφορά την προσωπική φροντίδα και η έκτη σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση. Βρίσκεται στο κορυφαίο ένα τρίτο και στις 10 κύριες κατηγορίες δαπανών που έχει ορίσει το EIU, ενώ η βαθμολογία του ανέβηκε κατά πέντε μονάδες σε σχέση με πέρσι.

Μεγάλο ρόλο στις ανακατατάξεις έπαιξαν οι αναταράξεις και η ασύμμετρη ανάκαμψη που έφερε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κοροναϊού.

Το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε ορισμένες χώρες εξαιτίας των περιορισμών στο εμπόριο, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και τις συνεχιζόμενες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το μέσο κόστος ενός λίτρου αμόλυβδου πετρελαίου έχει ανέβει κατά 21%, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Τα στοιχεία για 50.000 αγαθά και υπηρεσίες σε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο συλλέχθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο ανόδου των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες. Κατά μέσο όρο, με όρους τοπικών νομισμάτων, οι τιμές ανέβηκαν κατά 3,7% – η πιο ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στην τελευταία πενταετία. Η μελέτη περιλαμβάνει τα κόστη ενοικίασης, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη της τις αξίες των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα βρέθηκε στην έκτη (!) θέση για το υψηλότερο κόστος βενζίνης ανάμεσα σε όλες τις πόλεις της λίστας, ξεπερνώντας τη Ρώμη, τη Στοκχόλμη, το Ρέικιαβικ και το Ελσίνκι και τερματίζοντας αμέσως μετά το Αμβούργο, το Τελ Αβίβ, το Όσλο, το Άμστερνταμ και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ουπασάνα Ντουτ, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής για τον EIU, δήλωσε:

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις επιπτώσεις στους δείκτες της φετινής χρονιάς, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου να είναι ιδιαίτερα έντονες», ενώ πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων με προσοχή, περιορίζοντας τον πληθωρισμό.

Σαράντα νέες πόλεις έχουν προστεθεί φέτος στις μετρήσεις. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, είναι η νέα προσθήκη που βρέθηκε στην υψηλότερη θέση, φτάνοντας 27ο στην κατάταξη μαζί με πόλεις όπως το Όκλαντ και η Μινεάπολις που είναι γνωστές για το υψηλό κόστος ζωής τους. Άλλες δυο νέες πόλεις, η Στουτγάρδη και το Σαν Ντιέγκο, επίσης βρέθηκαν στις 50 ακριβότερες της κατάταξης.

Η Ρώμη βίωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς έπεσε 16 θέσεις, καταλήγοντας 48η, με την πιο έντονη μείωση να αφορά το κόστος των τροφίμων και του ρουχισμού. Η Μπανγκόγκ και η Λίμα είχαν την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη πτώση, με σημαντικές μειώσεις στις τιμές σε όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Η Τεχεράνη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, ανεβαίνοντας 50 θέσεις και τερματίζοντας 29η εξαιτίας των διαρκών προβλημάτων εφοδιασμού που αντιμετωπίζει, τις ελλείψεις αγαθών και την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απουσιάζουν τέσσερις πόλεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά του: το Καράκας, η Δαμασκός, το Μπουένος Άιρες και τη Τεχεράνη.

Η Δαμασκός είναι η πόλη με το χαμηλότερο κόστος ζωής, ενώ ακολουθεί η Τρίπολη στη Λιβύη και η Τασκένδη, η πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024