Το Κυπριακό είναι μια κοινή υπόθεση με την Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι «μόνο μια λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, θα μπορούσε να είναι εφικτή».

Η Μόρφου είναι τουρκικό έδαφος και θα παραμείνει κομμάτι του ψευδοκράτους, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιστεύουν στο ψευδοκράτος

Σε ομιλία του κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του «μουσείου εθνικού αγώνα και κέντρου για τον τουρκικό κόσμο» στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο «λαός» της Μόρφου δεν θα ζήσει ξανά μετανάστευση και ισχυρίστηκε ότι στις συνομιλίες, που διεξάγονταν στη βάση της ομοσπονδίας, γίνονταν προσπάθειες για αποδυνάμωση του εδάφους του ψευδοκράτους.

Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχουν παραβλέψει την Μόρφου και θα συνεχίσουν να κάνουν επενδύσεις σε αυτήν.

Αναφέροντας ότι η έναρξη της δενδροφύτευσης στον κάμπο της κατεχόμενης Μόρφου χάριν στο νερό που ήλθε από την Τουρκία, είναι ένδειξη ότι πρέπει να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα, ο κ. Τατάρ είπε ότι όσοι επενδύουν στη Μόρφου το κάνουν γιατί πιστεύουν στο ψευδοκράτος.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, διαδίδουν ειδήσεις με την ελπίδα ότι με αυτό θα τους κάνουν να υποχωρήσουν από την εθνική υπόθεσή τους και πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, «μια νέα πολιτική, μια νέα κατανόηση έχει τόσο ριζωθεί, που καμία δύναμη δεν μπορεί να την πάρει πίσω».

Κοινή υπόθεση με την Τουρκία

Αναφέροντας ότι το Κυπριακό είναι μια κοινή υπόθεση με την Τουρκία, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «μόνο μια λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, θα μπορούσε να είναι εφικτή».

Επιπλέον, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός», κατά την έκφραση του, είναι τόσο κυρίαρχος όσο και ο ελληνοκυπριακός και πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος «θα ζήσει για πάντα».

Επίσης, ανέφερε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι προσωρινά και το πρωτεύον είναι η προστασία του «κράτους».

Επισημαίνοντας ότι αυτή η αντίληψη πρέπει να εμποτισθεί στους επενδυτές και στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό «τουρκικό κράτος», κατά την έκφρασή του, σε συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκοκύπριοι και Τουρκία

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμη ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία και υποστήριξε ότι «είναι εθνικό χρέος του τουρκοκυπριακού λαού, που έδειξε αντίσταση στην απάνθρωπη μεταχείριση και ίδρυσε το κράτος τους, να μπορέσει να διατηρήσει τις μνήμες του παρελθόντος στα μουσεία».

Η εφημερίδα γράφει ότι το μουσείο, που χτίζεται με κονδύλι του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, θα είναι διώροφο με συνολικό εμβαδόν 267 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: politis/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr