Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρεγγέλα - Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών

Συρεγγέλα – Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών

Το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

«Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και δημιουργία ισχυρού πλέγματος προστασίας των θυμάτων» είναι το μήνυμα που στέλνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σήμερα 25η Νοεμβρίου.

Η κα Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο επετειακό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα, κάλεσε όλες και όλους να καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες και να είμαστε ενωμένες και ενωμένοι για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα  και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sos15900@isotita.gr.

2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών

Στόματα που ήταν κλειστά ακόμη και για χρόνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαλύψουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ., isotita.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, την ίδια χρονιά 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020 ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.

«Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προωθούμε ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξασφαλίσουμε στις γυναίκες ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από το φόβο, την κακοποίηση και τις διακρίσεις. Η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών, αλλάζοντας νοοτροπίες και στερεότυπα και δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ελευθερίας», κατέληξε η κα Συρεγγέλα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024