Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παυλάκης - κοροναϊός - Έρχεται «τσουνάμι» αν αφεθεί ο ιός να αλωνίζει - Φόβοι για νέο ρεκόρ νεκρών

Παυλάκης – κοροναϊός – Έρχεται «τσουνάμι» αν αφεθεί ο ιός να αλωνίζει – Φόβοι για νέο ρεκόρ νεκρών

Σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις, πρότεινε ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης . Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τρομάξει κυβέρνηση και ειδικούς. Σταθερά υψηλά παρέμειναν και χθες Τετάρτη τα κρούσματα στην Ελλάδα, με τις μολύνσεις στη χώρα μας να ξεπερνούν τις 7.000. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.108 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατέκτησε την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που και η Λάρισα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Μάλιστα, για πολλοστή συνεχόμενη μέρα, τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη κατέγραψαν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο 1.826 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.200.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές. Προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορoναϊό.

Προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Έρχεται «τσουνάμι» αν αφεθεί ο ιός να αλωνίζει

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Δε χαμπαριάζει από εμβολιασμό η μετάλλαξη «Δέλτα»

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».

«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης με τους εμβολιασμένους στο 93%

Ο γιατρός – ερευνητής, έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, μια χώρα με εμβολιασμένο το 93% του πληθυσμού της.

Εξήγησε ότι λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασμένων η Σιγκαπούρη προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων για πρώτη φορά και αντιμετωπίζει τώρα «τσουνάμι» μολύνσεων αντίστοιχο με της Ελλάδας. Το «αβαντάζ» της Σιγκαπούρης είναι ότι έχει πολύ λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για να μην φτάσουμε στο lockdown

Την ίδια ώρα που τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν καθημερινά ότι «δεν τίθεται θέμα lockdown ή νέων μέτρων που να αφορούν εμβολιασμένους». Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως ακόμη είναι νωρίς προκειμένου να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα μέτρα, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών δείχνουν πίεση στο ΕΣΥ για ακόμη δύο εβδομάδες.

Αυτό που ανησυχεί και θλίβει τους ειδικούς είναι η τρομακτική αύξηση των νεκρών, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τους 100 σε 24 ώρες. Επομένως η εβδομάδα αυτή και η επόμενη αναμένεται να είναι διάστημα παρατήρησης για τους αρμόδιους με τις αποφάσεις για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Με άλλα λόγια αν τελικά τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν καρπούς και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχιστεί, τότε μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί, οι οποίοι θα αφορούν πάλι τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν στη λίστα της κυβέρνησης. Άλλωστε το ίδιο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως το μέτρο για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

·         Rapid test στα σουπερμάρκετ

·         Click away για ανεμβολίαστους

·         Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)

·         Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test. Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024