Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με το κοινό τάσσεται το 66% των πολιτών, ενώ η πλειοψηφία πιστεύει ότι χρειάζεται να ληφθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ακόμα ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι τίποτα δεν θα το πείσει να εμβολιαστεί, ενώ μόνο ένα 6% των προσφάτως εμβολιασμένων πείστηκε από τα περιοριστικά μέτρα για να κάνει το εμβόλιο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Το 66% των πολιτών πιστεύει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια ερώτηση τον Ιούλιο ήταν 65%. Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

Η κατηγορία των ανθρώπων που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, είναι κατά 78% οι συνταξιούχοι, κατά 65% όσοι/όσες ασχολούνται με τα οικιακά, κάτά 62% οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά 59% τόσο οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κατά 57% όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 63% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ, το 59% του ΚΚΕ, το 49% της Ελληνικής Λύσης και το 53% του ΜεΡΑ25.

Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Υπέρ της επιβολής και επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου τάσσεται το 56% ενώ «όχι» απαντά το 30%. Το 14% δεν έχει άποψη.

Στην ηλικιακή κατανομή αυτού του ερωτήματος, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται οι ηλικίες, τόσο περισσότερο τάσσονται υπέρ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Στην ίδια ερώτηση, το 71% των συνταξιούχων τάσσεται υπέρ των επιπλέον μέτρων, ενώ το μικρότερο ποσοστό (49%) καταγράφεται σε όσους εργάζονται στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στην κομματική προέλευση, υπέρ των επιπλέον μέτρων είναι το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ την ίδια θέση έχει το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το 43% μάλιστα να είναι κατά.
Το 77% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 είναι κάτω του 50%.

Ποιος είναι ο λόγος που συνέβαλε στην απόφαση για εμβολιασμό

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν όσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο δίμηνο για ποιος ήταν ο λόγος που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξουν άποψη.

Το 38% απάντησε «η ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες», το 24% «η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας», το 19% «η ανησυχία για την υγεία την δική μου και της οικογένειας», το 6% «η υποχρεωτικότητα στην εργασία», το 6% «τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

Τι πείθει τους ανεμβολίαστους

Στην επόμενη κάρτα υπάρχει ερώτηση που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο: Ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί -ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε;

Το 48% παραμένει σε απόλυτη άρνηση καθώς απαντά «τίποτα!). Το 25% δηλώνει «περισσότερη ενημέρωση», ενώ ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων με χαμηλά ποσοστά.

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 62% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 14% λίγο ή καθόλου.

Ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός

Στην καταλληλότα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 24%.

Το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα με διψήφια διαφορά, ενώ το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 9,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ υπάρχει κι ένα 13,5% στην γκρίζα ζώνη.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 10%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7,5% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ το 9,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η ΝΔ έχει συσπείρωση 73%, ο ΣΥΡΙΖΑ 66% και το ΚΙΝΑΛ 73%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr