
Pegasus – Μήνυση της Apple για το διαβόητο λογισμικό κατασκοπείας
Προσφυγή κατά της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.
Στην υποβολή μήνυσης κατά της NSO Group προχώρησε η Apple, με αφορμή τις καταγγελίες πως η ισραηλινή εταιρεία πουλά σε κυβερνητικές υπηρεσίες το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus με το οποίο μπορούν να «χακάρουν» τα iPhones και να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχουν.
Θυμίζουμε πως, νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανακάλυψε πρόσφατα μοντέλα iPhones (κυρίως iPhones 12) που ανήκαν σε δημοσιογράφους και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία περιλάμβαναν το επιμαχο κακόβουλο λογισμικό της NSO. Η λίστα περιλάμβανε περίπου 50.000 αριθμούς τηλεφώνων.
Με δεδομένες τις αποκαλύψεις αυτές η Apple στράφηκε στα δικαστήρια και πιο συγκεκριμένα σε δικαστήριο της Καλιφόρνια επιδιώκοντας μια καθολική απαγόρευση προς την NSO Group, ώστε να μην χρησιμοποιεί και να μην έχει πρόσβαση σε software, υπηρεσίες και κινητά της Apple.
Ωστόσο στόχος της είναι η όλη υπόθεση να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς έτερες εταιρείες που πουλάνε κακόβουλα λογισμικά.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Pegasus – Ο σεΐχης του Ντουμπάι ένοχος για χακάρισμα της πρώην συζύγου του
«Οι συσκευές Apple είναι το πιο ασφαλές καταναλωτικό υλικό στην αγορά, αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό υποκλοπής με κρατική χρηματοδότηση έχουν γίνει ακόμη πιο επικίνδυνες. Αν και οι απειλές αυτές στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου επηρεάζουν μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό πελατών μας, λαμβάνουμε κάθε επίθεση στους χρήστες μας πολύ σοβαρά και εργαζόμαστε διαρκώς για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την προστασία απορρήτου στο iOS για να διατηρούμε ασφαλείς όλους τους χρήστες μας» τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της Apple.
Παράλληλα η εταιρεία δήλωσε ότι έκλεισε την «τρύπα» και τα ελαττώματα που που επέτρεπαν στο λογισμικό της NSO να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στα iPhones.
- Βολιβία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε ανατροπή λεωφορείου – Νεογέννητο ανάμεσα στα θύματα
- Λίβανος: Ο Τραμπ παρότρυνε τον Νετανιάχου να διατάσσει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα
- Κολομβία: Η EMC ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση με 21 νεκρούς, κάνοντας λόγο για «λάθος»
- Καύσιμα: Η αυστραλή ΥΠΕΞ χαιρετίζει ένα «σημαντικό βήμα» από την Κίνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό
- Βιρτζίνια: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Κόμι που κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή του Τραμπ
- Ο Τραμπ μελετάει «πιθανή μείωση» των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία