Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενοπλες Δυνάμεις - «Ναυμαχία» για τις κορβέτες

Ενοπλες Δυνάμεις – «Ναυμαχία» για τις κορβέτες

Τα γαλλικά πολεμικά πλοία φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, αλλά τα πάντα είναι ανοιχτά καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Ιταλία και Ολλανδία

Σε «ναυμαχία» ανάμεσα σε χώρες με παράδοση στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία εξελίσσεται και η προσπάθεια του υπουργείου Αμυνας να ενισχυθεί κι άλλο ο ελληνικός στόλος με την πρόσκτηση τριών ή τεσσάρων νέων κορβετών μετά την απόκτηση των τριών φρεγατών Βelh@rra.

H γαλλική πρόταση φέρεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα όχι μόνο διότι είχε κατατεθεί νωρίτερα, δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την προσφορά για τις φρεγάτες Belh@rra. Oι γαλλικές κορβέτες Gowind που προτείνουν οι Γάλλοι, κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία που ναυπηγεί και τις Belh@rra και ως εκ τούτου έχουν το ισχυρό πλεονέκτημα της διαλειτουργικότητας και της ομοιομορφίας. Φρεγάτες και κορβέτες δηλαδή έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα πάντα είναι ανοιχτά και το υπουργείο Αμυνας αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν τις συζητήσεις, μελετούν και αξιολογούν και άλλες δύο προτάσεις από την Ολλανδία και την Ιταλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ολλανδοί είχαν καταθέσει πρόταση και για τις φρεγάτες ενώ προ ημερών στις Βρυξέλλες ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος υπέγραψε δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το ΠΝ δύο φρεγατών τύπου Μ και έξι ναρκοθηρευτικών με τον ολλανδό ομολόγό του, αντιναύαρχο Arie Jan de Waard.

Ενδιαφέρον για τη ναυπήγηση κορβετών έχουν εκδηλώσει και οι Ιταλοί. Η πρότασή τους δε, συνοδεύεται και από το ενδιαφέρον των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri να επενδύσουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μάλιστα αντιπροσωπεία των ιταλικών ναυπηγείων αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις. Η ελληνική πλευρά εξάλλου θέτει ως προαπαιτούμενο τη ναυπήγηση μέρους των κορβετών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει μία δελεαστική πρόταση ακόμη και για άδεια εξαγωγής των κορβετών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες (export license) εφόσον βέβαια το ΠΝ καταλήξει στις κορβέτες Gowind.

Πότε θα έχουμε απόφαση για τις κορβέτες; Προς το παρόν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το υπουργείο Αμυνας είναι να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησης και αγοράς των τριών φρεγατών Belh@rra. Yπό αυτά τα δεδομένα οι αποφάσεις για την απόκτηση των κορβετών φαίνεται να μεταφέρονται λίγο αργότερα, δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Προσεκτικές κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΝ κινούνται προσεκτικά για να ενισχυθεί κι άλλο το Πολεμικό Ναυτικό με τα καλύτερα καράβια στο καλύτερο τίμημα. Εξάλλου και η προηγούμενη διαδικασία για τις φρεγάτες έδειξε πως με τη σωστή διαπραγμάτευση μπορεί να μειωθεί και το κόστος χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα των πλοίων.

Ο στόχος των επιτελών του ελληνικού «Πενταγώνου» είναι ο σχεδιασμός θωράκισης του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο σύντομα καθώς ο Στόλος διαθέτει πλοία που είναι πλέον γερασμένα. Επιδίωξη είναι δηλαδή μέσα σε μία 5ετία να διαθέτουμε πάνω κάτω οκτώ νέα αξιόμαχα πλοία που θα «οργώνουν» τις θάλασσες για 30-40 χρόνια, στέλνοντας μήνυμα αποτροπής. Αυτό είχαν επισημάνει εξάλλου στρατιωτικές πηγές στα «ΝΕΑ» λέγοντας πως εφόσον καταφέρουμε να αποκτήσουμε σύντομα οκτώ πλοία, δηλαδή 4 φρεγάτες Belh@rra αλλά και 4 κορβέτες θα είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση.

Θα πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από πολύ καιρό. Τα καινούργια πλοία θα έχουν ασύγκριτα αναβαθμισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με αυτές των τωρινών πλοίων. Και όπως είναι πρόδηλο αυτή η εξέλιξη στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε όσους προκαλούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024