Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, θα έρθει μέχρι το 2024. «Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι», όπως είπε

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτά που κάναμε ως κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές ήταν η αιτία που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, ο ίδιος ο ιός είναι το πρόβλημα».

Αυτό επεσήμανε, αναφερόμενος στον κοροναϊό, ο Νικόλας Α. Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Yale.

Τυχαίνει να ζούμε σε μια καινούργιαμ πρωτοφανή κατάσταση, με ένα καινούργιο παθογόνο, το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, σημείωσε ο κ. Χρηστάκης στην έναρξη της ομιλίας του στο Καθημερινή Summits – Health.

«Αυτός ο ιός είναι ένα καινούργιο είδος, έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό το παθογόνο και βλέπουμε ότι είναι ένας ιός που μολύνει ακόμη και τους εμβολιασμένους και γι’ αυτό τον λόγο καταλήγουμε ότι πρόκειται για ένα ενδημικό είδος. Ξέρουμε ότι σκοτώνει 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», τόνισε ο καθηγητής.

Και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε πλέον αρκετά γι’ αυτό τον ιό, το ενδιαφέρον όμως είναι ότι υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παράμετροι, οι οποίες ήταν ήδη γνωστές σε εμάς από τον Φεβρουάριο του 2020».

Όπως τόνισε ο κ. Χρηστάκης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, «νομίζουμε ότι ζούμε σε μια τρελή εποχή, ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί και είναι πράγματα που έχουν περάσει στην παράδοσή μας».

«Στα 16 τρισ. το κόστος»

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτά που κάναμε ήταν η αιτία που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, ο ίδιος ο ιός είναι το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή», ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός ως τώρα έχει κόστος 16 τρισ. δολαρίων, ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης».

Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, θα έρθει μέχρι το 2024. «Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι», όπως είπε.

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr