Αυστρία – Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του νέου lockdown και του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Αντιδράσεις επέφεραν τα νέα μέτρα στην Αυστρία.
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
Η διαδήλωση οργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ, ωστόσο ο ηγέτης του, ο Χέρμπερτ Κικλ, ήταν απών αφού έχει βρεθεί θετικός στον νέο κοροναϊό.
Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από την καγκελαρία, κρατούσε πανώ με συνθήματα κατά της «δικτατορίας του κοροναϊού». «Όχι στον διχασμό της κοινωνίας» έγραφε ένα πλακάτ.
Η συγκέντρωση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς η αστυνομία φοβόταν μήπως παρεισφρήσουν νεοναζί και χούλιγκαν. Μεταξύ αυτών που έκαναν έκκληση για «αντίσταση» στα μέτρα ήταν και η Καταρίνα Γκίρσερ, η οποία κατάγεται από το Τιρόλο και έκανε ένα ταξίδι έξι ωρών για να διαδηλώσει.

«Δεν είναι φυσιολογικό να μας στερούν τα δικαιώματά μας» είπε η 42χρονη καθηγήτρια, η οποία εδώ και πολλούς μήνες κρατάει τα τέσσερα παιδιά της στο σπίτι. «Η πίεση στο σχολείο είναι τεράστια», σχολίασε, αναφερόμενη στα τεστ PCR που γίνονται κάθε εβδομάδα στις τάξεις. «Η κυβέρνηση θέλει να μας διχάσει, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Χθες ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε την επιβολή νέου lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Από την Δευτέρα οι Αυστριακοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά οι γονείς προτρέπονται να μην μεταφέρουν τα παιδιά τους.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, η κυβέρνηση θα προωθήσει και ένα νομοσχέδιο για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ο Σάλενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή από τους εμβολιασμένους επειδή αναγκάζεται να επιβάλει τέτοιους «ριζικούς» περιορισμούς. Κατηγόρησε επίσης «τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σθεναρά» στον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά «επίθεση εναντίον του συστήματος υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Μαχαιριά στην καρδιά προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου – Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία
- Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει ζημιά και στη ΔΕΘ και στην πόλη
- Πιερία: Εισαγγελική έρευνα για την επίθεση αγέλης σκύλων σε τουρίστρια – Παραμένει στη ΜΕΘ η 61χρονη
- Στο «κόλπο» για τον Ράιτ και ο Παναθηναϊκός – Η… επίσκεψη στο ΟΑΚΑ και το έντονο ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα
- Ο Banksy αποκαλύφθηκε: Το τέλος της ανωνυμίας στην Ουκρανία, τα δικαστικά έγγραφα, οι Massive Attack – Έρευνα Reuters
- Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ για το 2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Γαμπρός στην Κρήτη ο ανιψιός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Ζει σε χωριό του Ηρακλείου
- Ζαχαριάδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αυτόνομη κάθοδος, αλλά μια μεγάλη συμμαχία στον προοδευτικό χώρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442